Nieuws

Let Me Entertain You: Robbie Williams geliefde showstarter

foto: Bullet-Ray
  1. Nieuwschevron right
  2. Let Me Entertain You: Robbie Williams geliefde showstarter

In 1998 brengt Robbie Williams een van zijn grootste hits Let Me Entertain You uit. Het is de vijfde single van zijn debuutalbum Life Thru a Lens die hij uitbrengt als soloartiest. We kijken naar het verhaal achter Williams' vaste concertopener.

Robbie Williams en zijn vaste songwriter Guy Chambers kwamen met het idee om een nummer te schrijven in de stijl van The Who. Dit idee ontstond nadat de mannen de film The Rolling Stones Rock and Roll Circus over (je verwacht het niet...) The Rolling Stones zagen. In die film was het nummer Pinball Wizard van The Who te horen. Er wordt ook wel gezegd dat de pianopartij in Let Me Entertain You veel gelijkenissen vertoont met deze single van The Who.

Op de website van Williams vertelt hij dat het nummer eerst anders klonk: "Toen we begonnen met het schrijven van de demo zat er een onstuimige jungle-beat onder. Het was zo heftig en het maakte me erg opgewonden. Ik word er nog steeds opgewonden van als ik het nu luister. Ik zou het niet omschrijven als heavy metal, maar meer een camprock-operanummer."

Seksuele lading

Het nummer zit bomvol seksuele- en dubbelzinnige teksten. Let Me Entertain You gaat dan ook over een man die probeert iemand te verleiden om met hem vreemd te gaan. Het geslacht van deze hoofdpersoon wordt niet benoemd, maar door de Franse (mannelijke) woorden 'mon cher' lijkt het toch om een man te gaan. In een interview in 2010 zei Williams het volgende over de seksuele tint van het nummer: "Ontzettend veel homoseksuele popsterren doen alsof ze hetero zijn. Ik wil een beweging starten van heteroseksuele popsterren die doen alsof ze homo zijn."

Voor de videoclip werkte Williams samen met de Britse regisseur Vaughan Arnell. Naast dat de regisseur al samenwerkte met George Michael en de Spice Girls was hij ook verantwoordelijk voor de videoclip van Williams' Angels. Later worden bijna alle videoclips van de zanger geregisseerd door Arnell.

Bekijk hieronder de clip van Let Me Entertain You

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KISS

Voor de videoclip van Let Me Entertain You worden Williams en zijn bandleden in de kleding van de leden van de band KISS gehesen. Ook de iconische make-up wordt nagemaakt. Williams lijkt hierdoor op het alter ego van Gene Simmons, dat een demoon moet voorstellen. De outfit die Williams draagt lijkt dan weer meer op dat van bandlid Paul Stanley.

De videoclip wordt gezien als een parodie op de rockmuziek uit de jaren '70, waaronder dus ook KISS. De Britse zanger was echter bang dat de leden van KISS een rechtszaak zouden aanspannen tegen de video. Dit omdat bandlid Gene Simmons eerder ook al de band King Diamond aanklaagde vanwege de soortgelijke make-up. Williams vond dat de make-up nodig was om karakter te krijgen. De angst bleek achteraf niet nodig te zijn, Robbie is nooit aangeklaagd.

Opening

Let Me Entertain You is inmiddels uitgegroeid tot de vaste opener van de liveoptredens van Robbie Williams. De zanger geniet erg van zijn concertopener met het energieke nummer 'vanwege wat er met het publiek gebeurt, dit zorgt ervoor dat je dit meteen aan het begin van de set wil doen', zegt Williams. Dat Williams graag met het nummer opent blijkt ook wel, de zanger heeft met Let Me Entertain You inmiddels meer dan 300 de show geopend. In 2012 kreeg Robbie Williams de eer om met het nummer het Diamond Jubilee Concert voor het 60-jarig regeringsjubileum van Queen Elizabeth te openen. Voor een 500.000 koppig publiek voor Buckingham Palace in Londen opende hij de show met, je raadt het al, Let Me Entertain You.

Bekijk hieronder de opening van Robbie Williams tijdens het Diamond Jubilee Concert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook voerde hij het nummer op voor miljarden mensen tijdens de openingsceremonie van het WK voetbal in Moskou in 2018. Bij veel live optredens van Let Me Entertain You improviseert Williams vaak met de melodie en past hij de tekst op de locatie of het evenement aan. Daarnaast zingt hij zelden het refrein zelf. De zanger vertrouwt op het publiek en de achtergrondzangers om de zang op zich te nemen. Williams zelf moedigt het publiek dan aan om nog harder te zingen.

NPO Radio 2 Top 90's

NPO Radio 2 staat van 7 t/m 11 november volledig in het teken van de jaren ’90. Tussen 09.00 en 20.00 uur hoor je vijf dagen lang de mooiste nummers uit de 90’s voorbijkomen. Lees hier meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie