Artiest

Robbie Williams

  1. Artiestenchevron right
  2. Robbie Williams

Robbie Williams is een Britse zanger en liedjesschrijver die in 1992 doorbreekt als lid van de jongensgroep Take That. Hij gaat in 1996 solo en scoort sindsdien meer dan twintig hits, waarvan de nummer 1-hit Feel de grootste is. In 2010 keert hij tijdelijk terug bij Take That.

Biografie

Robert Peter Maximillian Williams wordt op 13 februari 1974 geboren in de Engelse plaats Stroke-on-Trent, Staffordshire. Als jochie is Williams vooral erg geïnteresseerd in voetbal. Hij is met grote regelmaat in het stadion van de plaatselijke voetbalclub Port Vale te vinden of hij hangt de clown uit in St. Margaret Ward High School. Williams blijkt over acteertalent te beschikken. Samen met zijn moeder sluit hij zich aan bij een lokale theatergroep, waar hij in musicals speelt en erachter komt dat hij zingen ook leuk vindt. Wanneer zijn moeder in 1990 een advertentie ziet waarin zangers gezocht worden voor een jongensgroep, moedigt ze zoonlief Robbie aan om zich op te geven. Tweeduizend deelnemers melden zich aan. De groep die na de audities wordt geformeerd, is Take That. Naast Williams bestaat de groep uit Mark Owen, Howard Donald, Jason Orange en Gary Barlow.

Take That

De stylistes gaan volledig los op Take That wanneer de heren in juli 1991 hun debuutsingle Do What U Like uitbrengen. De sound van Take That schurkt dan nog aan tegen die van de indertijd geliefde Amerikaanse boyband New Kids On The Block. Het Britse kwintet vindt gaandeweg zijn eigen sound, mede vanwege het talent van Gary Barlow om liedjes te schrijven. De single It Only Takes A Minute is in juni 1992 de eerste top 10-hit voor de groep in eigen land en twee maanden later verschijnt het album Take That & Party. Het vijftal wordt begin 1993 in Nederland opgemerkt met de single A Million Love Songs en bereikt in november de 10 met een cover van Dan Hartmans Relight My Fire. Williams is prominent te horen op de single Everything Changes, een top 10-hit in 1994. Een jaar later houdt Williams het voor gezien en stapt op. Op de 22e verjaardag van de zanger kondigen ook de andere leden aan de handdoek in de ring te gooien.

Freedom

Robbie Williams staat aanvankelijk onder contract bij BMG, de platenfirma van Take That, maar hij ligt daarmee in de clinch vanwege zijn drank- en drugsverslaving. BMG verbiedt hem zelfs een single uit te brengen, waarna de zanger overstapt naar concurrent Chrysalis Records. Williams is in de zomer van 1996 het tweede voormalige Take That-lid dat een solosingle uitbrengt, na Gary Barlow. Hij maakt een statement met zijn cover van George Michaels Freedom, een sneer naar BMG, al scoort het nummer minder goed dan Barlows ballad Forever Love. Freedom blijkt slechts een zoethoudertje terwijl Robbie Williams aan zijn debuutalbum Life Thru A Lens werkt met producer Guy Chambers. De twee schrijven vrijwel alle nummers op de plaat samen, met uitzondering van Clean en de eerste single Old Before I Die, dat de tweede plek bereikt in de Britse Top 40. In Nederland presteren de singles van Gary Barlow en Mark Owen beter.

Angels

In Groot-Brittannië is het album Life Thru A Lens in september 1997 onmiddellijk een succes. De plaat bereikt de eerste plek en brengt in totaal vijf hitsingles voort, waarvan er vier de top 10 bereiken. In Nederland verloopt de solocarrière van Williams aanvankelijk wat moeizamer. Zijn debuutplaat komt nooit voorbij de 59e plek in de Album Top 100 en de singles Lazy Days en South Of The Border floppen. Zijn kansen keren wanneer hij de powerballad Angels op single uitbrengt. Het nummer is begin 1998 een top 20-hit en groeit uit tot een ware klassieker. Opvolger Let Me Entertain You is geen grote hit, al draait de videoclip overuren op de muziekzenders. In de videoclip is hij vermomd als een bandlid van hardrockgroep Kiss. Saillant detail is dat een van de co-auteurs van de Kiss-hit I Was Made For Lovin’ You ook heeft meegeschreven aan Old Before I Die.

I’ve Been Expecting You

Robbie Williams geeft zijn eerste solo-optreden in Nederland in juni 1998, op het Haagse festival Parkpop. In de nazomer van 1998 neemt hij alle zorgen over de millenniumbug op de korrel in het nummer Millennium, afkomstig van zijn tweede album I’ve Been Expecting You. Het liedje is gebaseerd op de James Bond-song You Only Live Twice van Nancy Sinatra en is een bescheiden hit. De singles No Regrets en Strong maken weinig los in de hitlijsten en het album komt niet voorbij de 35e positie. Desondanks maakt hij in mei 1999 zijn opwachting op het hoofdpodium van Pinkpop. In het najaar is zijn cover van de World Party-ballad She’s The One een hit. Voor landen in Azië, Noord- en Zuid-Amerika brengt hij in 1999 het album The Ego Has Landed uit, met nummers van zijn eerste twee platen.

Sing & Swing When You’re Winning

Het derde studioalbum Sing When You’re Winning verschijnt in het jaar 2000 en bereikt de derde plek in Nederland. Dit mede dankzij de single Rock DJ, met een even lugubere als humoristische videoclip. Rock DJ bevat een sample uit It’s Ecstasy When You Lay Down Next To Me van Barry White. Daarna volgt Kids, een duet met Kylie Minogue, die dan net met haar comeback bezig is. De derde single, Supreme, leent de strijkers uit discohit I Will Survive van Gloria Gaynor en wordt begin 2001 een top 20-hit. In maart van dat jaar treedt Williams in de Rotterdamse Ahoy op. De daaropvolgende zomer staat de zanger opnieuw in de charts, nu met de dubbele A-kant Eternity en The Road To Mandalay. In het najaar brengt hij het bigbandalbum Swing When You’re Winning uit. De cd staat vijf weken op de tweede plek, achter K3, Anastasia en Bløf. Het duet Somethin’ Stupid met Nicole Kidman is zijn eerste Nederlandse top 10-hit.

Feel

De Britse superster is eind 2002 op de top van zijn roem wanneer hij bij een nieuwe contractonderhandeling zo’n 94 miljoen euro binnensleept. Het contract houdt wel in dat zijn platenfirma EMI een deel van de opbrengsten van zijn tournees en merchandising krijgt. Als tegenprestatie moet EMI ervoor zorgen dat de zangcarrière van Williams in de VS van de grond komt. De single Feel is rond de feestdagen in heel Europa een dijk van een hit. Het nummer tikt net voor de kerst de eerste plek in de Nederlandse hitparade aan. Het album Escapology komt op de tweede plek binnen, onder Groeten Uit Maaiveld van Acda en De Munnik, maar staat uiteindelijk vijftien weken bovenaan de verkooplijst. De volgende tien jaar volgt er een schier oneindige stroom aan hits, al krijgt hij in de VS nooit echt voet aan de grond.

Knebworth

De nieuwe platendeal van Robbie Williams gaat wel ten koste van zijn werkrelatie met Guy Chambers, die ook meer geld wil zien. In juli 2003 staat hij twee keer in een uitverkochte Amsterdam ArenA. Een maand later geeft de zanger de grootste liveshows ooit in het Verenigd Koninkrijk, wanneer 375.000 bezoekers zijn concerten in Knebworth bijwonen. De cd en dvd met de concertregistratie zijn bestsellers in het najaar van 2003. Er is amper tijd om aan een nieuw album te werken en omdat EMI toch graag iets van zijn 94 miljoen euro terug wil zien, wordt in de herfst van 2004 een Greatest Hits-cd uitgebracht. Hierop zijn twee nieuwe nummers te vinden, Radio en Misunderstood, die hij maakt met producer Stephen Duffy, die in de jaren tachtig een hit heeft met de single Kiss Me. Beide liedjes worden grote hits en Misunderstood staat ook op de soundtrack van de tweede Bridget Jones-film. Tegelijkertijd verschijnt er een autobiografie.

Rudebox

Met Stephen Duffy wordt er gewerkt aan een volledig album, dat in oktober 2005 in de winkels ligt. De titel is Intensive Care en de plaat staat drie weken op nummer 1. Diezelfde maand geeft Williams een relatief intiem optreden in Paradiso. De single Tripping blijft op de tweede plek steken, achter Het Land Van… van Lange Frans en Baas B. Advertising Space en Sin Sin Sin zijn in het daaropvolgende kalenderjaar grote hits. Williams werkt in sneltempo door aan het volgende album, Rudebox, waarop hij Stephen Duffy alweer heeft ingeruild. Grote namen als Mark Ronson, Pet Shop Boys en William Orbit zitten ditmaal achter de knoppen, al neemt Williams wel een cover op van Duffy’s hit Kiss Me. In de Album Top 100 legt Rudebox het af tegen Frans Bauer, maar de cd brengt wel drie top 10-hits voort: Lovelight, She’s Madonna en het titelnummer. In juni 2006 treedt Williams vier keer op in de Amsterdam ArenA.

Reality Killed The Video Star

Robbie Williams neemt een jaartje vrijaf in 2008. Het eerste teken van leven daarna is een samenwerking met de Nederlandse dj Sander van Doorn op de single Close My Eyes. Het wordt een top 10-hit. In het najaar treffen we hem wederom in de top 10 aan, nu met Bodies, de eerste single van het door Trevor Horn geproduceerde album Reality Killed The Video Star (een verwijzing naar het nummer Video Killed The Radio Star van The Bugles, waar Horn deel van uitmaakte). De plaat komt in november op nummer 1 binnen. Een maand later treedt Williams op in het Amsterdamse poppodium Melkweg. Ondertussen heeft Williams in de gaten dat zijn recente albums in zijn thuisland worden overschaduwd door het recentelijk opnieuw geformeerde Take That. Williams laat het er niet bij zitten en neemt in 2010 met Gary Barlow het duet Shame op voor zijn tweede Greatest Hits-album.

Reünie met Take That

Niet alleen zingt Williams voor het eerst in vijftien jaar weer samen met Gary Barlow, hij wordt in 2010 ook herenigt met Take That, op het album Progress. Williams gaat zelfs mee op tournee met zijn oude maatjes. Het vijftal staat in juli 2011 in een volle Amsterdam ArenA, met Pet Shop Boys als voorprogramma. De reünie is maar van korte duurt, want in 2012 gaat de Williams weer solo verder en brengt dan het album Take The Crown uit. De cd komt op nummer 1 binnen in de Album Top 100. De single Candy is eveneens een enorme hit, maar het zal wel zijn laatste blijken. Wanneer de zanger in 2013 op tournee gaat, doet hij in juli de ArenA aan. Zijn tweede bigbandalbum Swings Both Ways verschijnt in november, maar is bij lange na niet zo’n succes als de eerste uit 2001. De cd komt op nummer 2 binnen, achter Kinderen Voor Kinderen, en zet meteen daarna de daling in.

Vrouw en kinderen

Na zijn tournee in 2014, waarbij hij de Ziggo Dome aan zijn voeten krijgt, gaat Robbie Williams het iets rustiger aan doen. Hij is dat jaar veertig geworden en heeft inmiddels twee kinderen met zijn vrouw Ayda Field (de derde volgt in 2018). Helemaal stilzitten kan de zanger echter niet. Zo is hij in juni 2015 een van de grote publiekstrekkers op Pinkpop. Ondertussen heeft hij het ook bijgelegd met Guy Chambers, met wie hij werkt aan het album The Heavy Entertainment Show. De plaat komt in november 2016 op nummer 1 binnen, al zijn geen van de singles hits. Hij geeft in juli 2017 een grootse soloshow in het Goffertpark. Robbie Williams brengt in november 2019 een dubbel-cd met kerstliedjes uit, waaronder duetten met Jamie Cullum, Bryan Adams, Rod Stewart en Helene Fischer.

Nummers van Robbie Williams