Nieuws
BNNVARA

Nederlandse Henk Slijkhuis heeft Soemy succesvol verlaten via corridor

foto: Eigen foto Henk Slijkhuisfoto: Eigen foto Henk Slijkhuis
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse Henk Slijkhuis heeft Soemy succesvol verlaten via corridor

Henk Slijkhuis heeft oorlogsgebied Soemy verlaten via een corridor, dat vertelde hij vanochtend in Jan-Willem Start Op. Na slapeloze nachten en weken van spanning zal hij nu vluchten naar Oostenrijk, een reis van minstens 1900 kilometer.

De oorlog in Oekraïne heeft een stem gekregen op NPO Radio 2, namelijk de stem van Henk Slijkhuis. Een Nederlander die al jaren in het Oekraïense plaatsje Soemy woont, zo'n 30 kilometer verwijderd van de Russische grens. Hij woont er met zijn vrouw en ook hun dochter en twee kleinkinderen wonen in Oekraïne. In een korte tijd hoorde je de situatie voor Henk veranderen. Op 27 januari belden Jan-Willem en Jeroen voor het eerst met hem. Op dat moment liepen de spanningen tussen Rusland en Oekraïne op. "Eigenlijk is het business as usual. Het is een beetje hetzelfde als altijd, mensen gaan onverstoorbaar door met het dagelijks leven. Er is wel iets van spanning, maar niet heel duidelijk merkbaar", vertelde Henk toen nog. Henk hoopt op dat moment dat het bij dreigingen zal blijven. Dat blijkt niet het geval. Een maand later valt Rusland Oekraïne, in de nacht van 23 op 24 februari, binnen.

'Waar kom je in terecht?'

In een korte tijd liep de spanning in een razendsnel tempo op voor Henk en de andere inwoners van Soemy. Een stad met zo'n 293.141 inwoners, die voor een deel verwoest is door het Russische leger. Op het moment dat Henk graag wilde vluchten, was dit eigenlijk al geen optie meer. "Hier staan ook enorme rijen bij de benzinestations. En aangezien ik de tank al aardig vol heb en wel een eind weg kan komen, kom ik dan ook weer op een plaats waar ik moet tanken. En daar is het natuurlijk ook weer druk, dat blijft zo. Dus waar kom je dan in terecht?", vertelde Henk op de dag na de inval. Precies twee weken later en heel wat kilo's lichter van de stress besluiten Henk en zijn vrouw Soemy te verlaten via één van de georganiseerde corridors.

'We vallen ook af nu, dat gaat heel snel'

"Gisteren is allemaal goed gegaan, dus we hebben er vertrouwen in", vertelt Henk afgelopen woensdag. De colonne uit Soemy kwam goed aan in Poltava, een Oekraïense stad ten zuiden van Soemy. Eén van de twijfels die Henk had, was of hij via de corridor niet in Rusland uit zou komen. Nu dit bij de corridor vanuit Soemy niet het geval blijkt, besluit hij ook te vluchten. Het spande er nog wel om of Henk genoeg benzine kon krijgen. "Dat horen we straks over een uur", vertelde hij. De bus willen ze niet pakken, omdat die voor de ouderen en gehandicapten is en ze niet één van die plekken in willen nemen. Mocht hij geen benzine kunnen krijgen, zou hij alsnog niet gaan. "Ik ben niet bang, wel gespannen. Ik ben al 14 dagen gespannen, slecht geslapen en iedere dag is weer een dag om door te komen. Gewoon alsmaar spanning, gewoon stress. We vallen ook af allebei, mijn vrouw en ik, dat gaat heel snel nu."

Richting veiliger gebied

Henk kon de benzine regelen en is onderweg naar veiliger gebied. "We zijn 's avonds laat rond een uur of negen aangekomen", vertelt Henk. Vanochtend gingen ze al vroeg weer verder, op weg naar het zuidwesten. "Onderweg zien we uitgebrande tanks, vrachtwagens, pantserwagens, een hoop schroot en eigenlijk heel weinig mensen. Gisteren die colonne dan, maar voor de rest is er bijna niemand op straat", legt Henk uit. In het kleine stadje waar ze overnachtten konden ze gelukkig tanken, dus ze zijn met een volle tank op weg. Wel doet zich een nieuw probleem voor tijdens de vlucht. "Nu zijn we ook bij een benzinestation om even de weg te vragen waar we heen moeten, omdat er geen borden meer zijn. Alle borden zijn weg en de GPS werkt ook niet", vertelt Henk. Alle borden zijn weggehaald om de Russen op een dwaalspoor te krijgen. Uiteindelijk hoopt Henk Oostenrijk te bereiken, daarvoor zal hij nog zeker 1900 kilometer af moeten leggen.

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie