Nieuws
BNNVARA

Meer erkenning voor Jacques Brel in Vlaanderen: 'Brel had een haat-liefdeverhouding met Noord-België'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer erkenning voor Jacques Brel in Vlaanderen: 'Brel had een haat-liefdeverhouding met Noord-België'

Er moet meer erkenning in Vlaanderen komen voor de bekendste chansonnier van België: Jacques Brel. In Spijkers met Koppen brengen Filip Jordens vertolker van Brels werk en essayist en vertaler Geert van Istendael een ode aan Brels werk.

Jacques Brel is misschien wel de grootste zanger van België ooit, maar het ontbreekt volgens veel liefhebbers aan erkenning. Er staat welgeteld één beeldje in Vlaanderen dat aan hem herinnert; het beeldje van Marieke in Brugge. Deze schone Vlaamse wordt door Brel bezongen, zowel in het Frans als in het Vlaams.

Het beeldje in Brugge is dus niet eens een afbeelding van Brel zelf. Een grote groep Vlamingen vindt dat ene beeldje te weinig eer voor zo'n groot artiest. Brel verdient meer erkenning in Vlaanderen en daarom tekenden zij een pamflet waarin wordt geroepen om om meer Brel op straat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een haat-liefdeverhouding

Geert van Istendael vertaalde veel van Brels' werk en Filip Jordens, is artiest en draagt naar eigen zeggen de geest van Brel mee, beiden ondertekenden het pamflet. Dat de liefde in Vlaanderen ontbreekt is volgens Van Istendael niet heel vreemd, want Brel sprak soms heel lelijk over Vlamingen. Hij had het dan bijvoorbeeld over 'aboiement Flamand – oftewel, Vlaams blaffen, aldus Van Istendael.

Toch was Bel zelf wel lyrisch over Vlaanderen en dat komt volgens Filip Jordens in een lied als Marieke duidelijk voren. "Het lied is eigenlijk ook weer een eerbetoon aan Vlaanderen en eigenlijk in die zin is het hele repertoire van Brel een grote hartenkreet naar Vlaanderen."

Een Brelplein of -straat

Met het pamflet wordt er aan Vlaamse burgemeesters gevraagd om bijvoorbeeld straten in Vlaanderen te vernoemen naar Brel. "In ieder geval in Zandvoorde, vlakbij Ieper, waar Brel zijn familie vandaan komt, een Brelplein of -straat", vindt Van Istendael. Het kan nog beter volgens Van Istendael. "Als de Frans-Vlaamse burgemeester van Antwerpen over zijn eigen schaduw heenstapt, dan plaatst hij een wandschildering in de stad met versregels van Brel.

Filip Jordens brengt in Spijkers met Koppen een lied van Jacques Brel ten gehore. Luister het hele fragment hieronder.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie