Nieuws
BNNVARA

Waar is Jomanda: een zoektocht naar het medium dat niet gevonden wil worden

foto: Discovery+foto: Discovery+
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar is Jomanda: een zoektocht naar het medium dat niet gevonden wil worden

Het was 1991 toen Jomanda haar opwachting maakte voor één van haar eerste grote healing-bijeenkomst. Nu, dertig jaar later, is Jomanda nog steeds verdwenen. Rechercheur John Warrink gaat in de documentaire ‘Jomanda lady of the light’ naar haar op zoek. Journalist Bert Voskuil zocht in de jaren 90’ al naar de waarheid en in Spijkers met Koppen vertellen ze beiden over hun zoektochten.

Bert Voskuil laat een ingestraald kaartje zien dat hij van Jomanda heeft gekregen. "Het werkt (niet), ik heb een zware maagoperatie en een hartstilstand gehad." De oud-journalist van Nieuwe Revu was in de jaren negentig al kritisch op 'healer' Jomanda. Bert belde voor een artikel met de boekhouder van Jomanda die hem alles vertelde. Hij schreef destijds: "1994 was het top jaar van Jomanda. Tot en met november heeft ze al een omzet gehaald van ƒ5.062.155,45. Aan goede doelen werd in '94 al ƒ145.000 geschonken." Zelf zei Jomanda dat ze er financieel niks aan overhield. Voor Bert was het dan ook klaar als een klontje, hij heeft geen vragen meer voor Jomanda. Ze loog haar hele leven al, dat zal nu niet anders zijn.

Jomanda zag het bezoek niet aankomen

Rechercheur John wist vrij snel dat Jomanda in Canada zat en met behulp van een lokale rechercheur kwam hij achter haar exacte locatie. In de documentaire 'Jomanda Lady of the Light' gaat hij met presentatrice Tineke de Nooij bij Jomanda op bezoek op Vancouver Island om het mysterie achter de gebedsgenezeres te ontrafelen.

De documentaire ‘Jomanda lady of the light’ is vanaf 29 oktober te zien op Discovery+.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie