Muzieknieuws

Son Mieux, Wende, Claude en FLEMMING zijn dit jaar Ambassadeurs van de Vrijheid

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Son Mieux, Wende, Claude en FLEMMING zijn dit jaar Ambassadeurs van de Vrijheid

Son Mieux, Wende, Claude en FLEMMING zijn dit jaar op Bevrijdingsdag de Ambassadeurs van de Vrijheid. De artiesten worden op 5 mei per helikopter door het land gevlogen om diverse Bevrijdingsfestivals aan te doen, zo heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekendgemaakt.

De artiesten hebben ieder een eigen rol op en in aanloop naar Bevrijdingsdag. Zo verdiept Wende zich in de vrijheid van meningsuiting, de leden van Son Mieux gaan het gesprek aan met een gevluchte Russische artiest, FLEMMING vertelt in een podcast over zijn Surinaamse wortels en Claude – die als jongen vanuit Congo naar Nederland vlucht – werkt aan een verhaal over vrijheid.

"In dit land ben ik veilig en kan ik doen wat ik wil", laat kersverse ambassadeur Claude weten in een persbericht. "Ik ben nog wel met mijn verleden bezig en sta daarbij stil, want het heeft me gevormd als persoon."

Veertien festivals

In 2024 zijn er veertien bevrijdingsfestivals. In elke provincie kun je er een bezoeken, plus twee extra festivals in Amsterdam en Den Haag. Het was lang onduidelijk of de gratis festivals opnieuw konden worden bekostigd. Door inflatie waren de productiekosten zo hard gestegen dat de festivals amper het hoofd boven water konden houden. De overheid heeft dit jaar extra steun vrijgemaakt om de festivals overeind te houden.

Ster advertentie
Ster advertentie