Programma
BNNVARA

Elly komt in actie in Oekraïne: 'Deze mensen zijn alles kwijt'

foto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Elly komt in actie in Oekraïne: 'Deze mensen zijn alles kwijt'

Voor de derde keer reed Elly de afgelopen week met een vrachtwagen vol spullen naar Oekraïne, om inwoners een helpende hand te bieden. Bij Jan-Willem Start Op vertelt ze over haar werk in het door oorlog getroffen land.

"Het voelt eigenlijk als thuiskomen", vertelt Elly tijdens Jan-Willem Start Op over haar derde reis naar Oekraïne. Met een team van twintig mensen is ze aanwezig in Irpin, een stad in de buurt van Kyiv, waar ze de Oekraïense bevolking op allerlei manieren probeert bij te staan.

Oliebollen

Zo voorziet Elly de mensen in Irpin van een ontbijt en lunch - waarbij deze week een Nederlandse specialiteit op het menu stond: oliebollen. "De rest van het team werkt aan verschillende projecten", legt Elly uit. "Ze maken tiny homes af, ruimen puin, sjouwen met stenen, dat soort dingen."

Tijdens haar bezoeken aan Oekraïne hoort Elly huiveringwekkende verhalen over de Russische inval. "Verhalen over hoe mensen zijn gevlucht. Dat ze terugkwamen nadat de Russen weer weggegaan zijn, en dat er niks meer van hun huis over is. Dat ze gewoon alles kwijt zijn", vervolgt ze. "Het komt ook binnen als je door Irpin rijdt en de verwoeste gebouwen overal ziet. Daar hebben ooit mensen gewoond, waar zijn ze nu, leven ze nog?"

Wil je meer weten over Elly's werk in Oekraïne? Check de website hier.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie