Podcast

Mat Herben: 'Had Poetin nou die garantie gegeven'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Mat Herben: 'Had Poetin nou die garantie gegeven'

Mat Herben is naast voormalig fractievoorzitter en politiek leider van de LPF, ook jarenlang ervaringsdeskundige bij Defensie. Hoe kijkt hij naar de oorlog in Oekraïne?

"De oorlog is vreselijk natuurlijk", zegt hij in de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop! met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Volgens Herben is het zo klaar als een klontje dat Poetin schuld heeft aan de oorlog: "Laat dat duidelijk zijn. Maar hadden wij het kunnen voorkomen? Hadden wij het niet moeten zien aankomen?"

'Russen willen veilige grenzen'

En daar hadden we toch beter op moeten letten, vindt Herben. "Vanuit Rusland leeft de gedachte dat vanuit het verenigde westen nog nooit iets goeds is voortgekomen. Dat schetst de hele situatie. Russen willen veilige grenzen, willen een neutraal Oekraïne. En als dat niet kan, dan de Russische gebieden maar terug."

Eigenlijk is het op een bepaalde manier niet helemaal onlogisch wat er gebeurt, vervolgt Herben: "Poetin is geen dictator, hij wil veilige grenzen." Zo zou hij een maand van tevoren nog hebben gevraagd om een garantie voor Oekraïense neutraliteit, en dus geen toetreding tot de NAVO of de EU. "Maar daar wilde onze premier Rutte niet aan, terwijl onze bevolking 5 jaar geleden nog had aangegeven dat het Oekraïne niet wil toelaten. Had Poetin dan die garantie gegeven, dan had je direct de angel uit de oorlog gehaald."

Sowieso vindt Herben, tegenwoordig actief als raadslid namens Lokaal Montfoort, het niet zo gek dat Poetin nu in de aanval gaat: "In 2019 zijn de Oekraïense Special Forces toegetreden tot de NATO Response force, en dat terwijl het land geen lid is. Ze hebben hun training gehad in Finland en andere NAVO-landen als Amerika. Die speciale eenheden waren van plan de oostelijke provincies terug te pakken van de rebellen en dat zou ze gelukt zijn ook."

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Op z'n Kop:

#55 - OP Z'N KOP! Met Mat Herben (Voormalig fractievoorzitter LPF)

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie