Nieuws

Exact 62 jaar geleden traden The Beatles voor het eerst op: "Echt nog een zooitje ongeregeld"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Exact 62 jaar geleden traden The Beatles voor het eerst op: "Echt nog een zooitje ongeregeld"

Ook legendarische bands als The Beatles zijn ooit ergens begonnen. Precies 62 jaar geleden traden ze voor het eerst op in de originele samenstelling. In Jan-Willem Start Op! blikken Wouter en Frank met Azing Moltmaker van het Beatles Museum terug op die dag.

Je zou verwachten dat zo'n eerste optreden een thuiswedstrijd is, maar niets is minder waar. The Beatles traden voor het eerst op in de originele samenstelling in Hamburg. "Dat is heel simpel, in 1960 was Amerikaanse muziek enorm populair in Duitsland. En Duitse stripclubs en dat soort ongure clubs wilden rock 'n roll muziek hebben, maar de Amerikaanse bands waren simpelweg te duur. En toen zijn ze verder gaan kijken en kwamen ze per toeval bij Liverpool", legt Azing uit.

Zooitje ongeregeld

The Beatles waren destijds echt nog een zooitje ongeregeld volgens Azing. "Het was een band die pas begon, die nog nauwelijks goed konden spelen. Ze konden wel aardig spelen, maar niet meer dan dat. Maar in Hamburg moesten ze zes tot acht uur per dag spelen en dan leer je het wel ", legt hij uit. Toen de mannen de boeking voor Hamburg binnenkregen, was er overigens eerst nog een klein beetje paniek. Ze moesten namelijk met spoed op zoek naar een drummer. "Dat is Pete Best geworden, want die had toevallig een drumstel", legt Azing uit. "Als jij of ik toevallig in Liverpool waren geweest met een drumstel, dan hadden we bij The Beatles kunnen zitten."

Bekijk het hele gesprek hieronder.

Exact 62 jaar geleden gaven The Beatles eerste concert: "Echt nog een zooitje ongeregeld"

Meer weten over The Beatles? Check hier een longread van NPO Kennis over de Britse band.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie