Muzieknieuws

Beatles-demo van John Lennon wordt eind dit jaar uitgebracht door AI

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beatles-demo van John Lennon wordt eind dit jaar uitgebracht door AI

In een programma op BBC Radio 4 heeft Paul McCartney aangegeven dat hij AI heeft gebruikt om de stem van John Lennon uit een oude demo te halen. Het nummer zal eind dit jaar worden uitgebracht.

"We hebben het net afgemaakt en het zal dit jaar worden uitgebracht", aldus Paul McCartney. Het gaat om een compositie van Lennon uit 1978 met de titel Now And Then. In 1994 kreeg McCartney de demo van Yoko Ono. Het was een van de vele nummers op een cassette met het label 'For Paul' die Lennon kort voor zijn dood in 1980 had gemaakt.

Het nummer is door John Lennon in zijn appartement opgenomen en in 2009 verscheen al een opgepoetste illegale versie van het nummer. Dankzij AI heeft Paul McCartney nu het nummer kunnen afmaken. De stem van John Lennon is digitaal losgemaakt van het restgeluid waardoor het gebruikt kan worden in een versie met hogere kwaliteit. McCartney gaf echter toe dat andere toepassingen van AI hem zorgen baren. "Het is een beetje eng maar opwindend, omdat het de toekomst is. We zullen moeten zien waar dat toe leidt", aldus McCartney. Eerder had ex-Beatle George Harrison aangegeven dat hij Now And Then niet goed genoeg vond en de muziek bleef daarom ook lang op de plank liggen. Vorig jaar liet McCartney echter weten dat hij toch graag iets wilde doen met het nummer. Eind dit jaar kunnen we dus eindelijk een officiële release verwachten!

Ster advertentie
Ster advertentie