Muzieknieuws

U2 steekt nummers in een nieuw jasje op album Songs of Surrender

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. U2 steekt nummers in een nieuw jasje op album Songs of Surrender

U2 heeft het album Songs of Surrender aangekondigd. Op die plaat heeft de Ierse band veertig nummers uit hun oeuvre opnieuw opgenomen.

Op Songs of Surrender nemen de leden van U2 een duik in hun eigen catalogus. Op het album, dat op 17 maart verschijnt, zijn veertig nummers in vernieuwde versies te horen. Een precieze tracklist is nog niet aangekondigd, maar het lijkt aannemelijk dat het gaat om de songs die Bono bespreekt in zijn onlangs verschenen autobiografie Surrender, waarin hij schreef over het ontstaan van veertig U2-tracks.

Naar verwachting zullen dus nummers als Sunday Bloody Sunday, One, Vertigo en Desire te horen zijn in hun nieuwe versies. Eén nummer is in ieder geval al bevestigd: via Twitter liet U2 een fragment horen van een nieuwe, meer ingetogen versie van Beautiful Day.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Brieven van The Edge

De aankondiging van Songs of Surrender volgt op een aantal cryptische brieven van de hand van gitarist The Edge. Daarin schreef hij: "Wanneer een nummer bekend wordt, wordt het altijd geassocieerd met een bepaalde stem. Ik kan me geen Tangled Up In Blue voorstellen zonder het rasperige timbre van Bob Dylan of All The Time In The World zonder de unieke stem van Louis Armstrong. Dus wat gebeurt er wanneer een stem zich ontwikkelt, en ervaring en volwassenheid hem extra gewicht geven?"

"Het grootste deel van het werk van U2 is geschreven en opgenomen toen we een stel erg jonge mannen waren", vervolgt The Edge. "Die songs zijn in de loop der jaren veranderd en betekenen nu iets heel anders voor ons. Sommige zijn met ons gegroeid, sommige zijn we ontgroeid, maar we zijn ons nog altijd bewust van wat ons gedreven heeft om ze destijds te schrijven. De essentie van die liedjes zit nog in ons. Maar hoe tap je die essentie weer aan, wanneer je verder bent gegaan en zo bent gegroeid?"

De U2-gitarist geeft het antwoord op zijn eigen vraag, en vertelt hoe de band te werk is gegaan om de nummers "naar de 21ste eeuw te brengen". Hij legt uit: "Toen we ons ontzag voor de originele versies opgaven, begon ieder nummer zich open te stellen voor een nieuwe stem van deze tijd, van de mensen die we nu zijn, en vooral van de zanger die Bono is geworden. Ik hoop dat jullie die nieuwe richting mooi vinden."

U2 in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is U2 21 keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor Sunday Bloody Sunday op plek 75.

Ster advertentie
Ster advertentie