Muzieknieuws
BNNVARA

Vertaler Robert Neugarten over autobiografie Bono: 'Hij is heel openhartig'

foto: Bullet-Ray van Olphenfoto: Bullet-Ray van Olphen
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertaler Robert Neugarten over autobiografie Bono: 'Hij is heel openhartig'

De memoires van Bono, met de titel Surrender - 40 Songs, One Story, komen vandaag uit. Of de leadzanger van U2 ook nog een aardig woordje kan schrijven? Dat vertelt vertaler Robert Neugarten in Jan-Willem Start Op!

Robert Neugarten had de eer om het boek van Bono te vertalen naar het Nederlands. Hij vertaalde daarbij niet alles één-op-één. "Bono kan uitstekend schrijven. Hij wil het soms iets te graag laten zien, met een beetje pretentieus taalgebruik hier en daar", vertelt Robert. "Ik denk dat dat in het Engels wat minder erg leest dan in het Nederlands. Dus ik probeer dat wat minder te doen. Nederlandse lezers zijn volgens mij ook erg gevoelig daarvoor. Je moet natuurlijk de toon wel intact laten, maar ik heb het hier en daar minder hoogdravend gemaakt."

'Heel openhartig'

Het boek van Bono, dat Surrender - 40 Songs, One Story heet, komt vandaag uit. In het boek is Bono opvallend eerlijk. Vaak ziet Robert in deze boeken een verhaallijn waarin de hoofdpersoon vroeger een naar persoon was door drugsgebruik, daar vanaf komt en vervolgens een enorme held is. Zo is het boek van Bono niet. "Zo'n verhaal probeert Bono ons niet aan te smeren. Bono is gewoon iemand die leeft met z'n eigen twijfels, zich terdege bewust is van z'n eigen tekortkomingen en toch probeert een zo goed mogelijk leven te leiden", legt Robert uit. "Hij steekt in het boek niet onder stoelen of banken dat hij twijfels heeft en altijd zal hebben. En dat hij ook twijfels heeft aan zichzelf en aan de beslissingen die hij in zijn leven genomen heeft. En daar vind ik hem heel openhartig en aardig in", vertelt Robert.

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Vertaler Robert Neugarten: "Bono in memoires erg eerlijk over onzekerheden"

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie