Muzieknieuws

Vandaag in 1985: Shout van Tears For Fears prijkt bovenaan hitlijsten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in 1985: Shout van Tears For Fears prijkt bovenaan hitlijsten

Het Britse duo Tears For Fears brengt in 1984 hun hitsingle Shout uit. In november wordt het uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Iets later, in januari 1985 wordt de single ook gereleaset in Europa en de rest van de wereld.

Roland Orzabal en Curt Smith beginnen in 1981 de new wave-groep History Of Headaches. De band laat zich graag inspireren door op dat moment succesvolle artiesten Talking Heads en Peter Gabriel. Al snel veranderen ze de bandnaam in Tears For Fears. Ook krijgt het duo gezelschap van toetsenist Ian Stanley en drummer Manny Eliias. Het succes van Tears For Fears is niet zo vanzelfsprekend. De band werd in het begin van de '80s nog niet erg serieus genomen. Dat veranderde met de komst van hun tweede plaat Songs From The Big Chair, waarop ook hitsingle Shout. De band staat in 2021 zes keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Shout behaalt de 943e plek. Bekijk hier de andere noteringen van de band.

Shout

Kenmerkend aan Shout is het dreunende, zich constant herhalende refrein. Tears For Fears heeft zich laten inspireren door psycholoog Arthur Janoy, die in 1970 het boek The Primal Scream uitbrengt. De Amerikaan is de grondlegger van de primaltherapie, die gebaseerd is op het idee dat psychologische problemen vaak voortkomen uit onverwerkte trauma’s uit de jeugd. Volgens Janov is de manier om zulke trauma’s te verwerken door ze letterlijk van je af te schreeuwen – de primal scream.

Inspiratie voor meer artiesten

Tears For Fears liet zich niet alleen voor de songtitel inspireren door Janov. Ook de bandnaam is geïnspireerd op zijn therapieën. Het is een figuurlijke referentie naar zijn therapie, omdat het de nadruk legt op je echte emoties. Janov had niet alleen invloed op de muziek van Tears For Fears. John Lennon en Yoko Ono zijn in 1970 bekende patiënten van hem. Op zijn solodebuut John Lennon/Plastic Ono Band is onder andere op openingstrack Mother te horen hoe de voormalig Beatle de primal scream in zijn muziek gebruikt. Ook de Schotse alternatieve rockband Primal Scream (bekend van de single Rocks) dankt zijn naam aan Janovs methode.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'80s Achtdaagse NPO Radio 2

Van a-ha tot ZZ Top, van Doe Maar tot de Dolly Dots: NPO Radio 2 staat van vrijdag 18 tot en met vrijdag 25 februari acht dagen lang in het teken van de ‘80s Achtdaagse met alleen maar muziek uit de jaren 80.

Ster advertentie
Ster advertentie