NPO Radio 2 Top 2000

Vijf dingen die je nog niet wist over Smells Like Teen Spirit van Nirvana

foto: Screenshot YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Vijf dingen die je nog niet wist over Smells Like Teen Spirit van Nirvana

Exact 30 jaar geleden, op 10 september 1991, wordt Smells Like Teen Spirit van Nirvana als single uitgebracht. Lees hier vijf dingen die je nog niet wist over het nummer.

Achter ieder nummer zitten verschillende leuke feitjes verborgen. Zo ook achter het nummer Smells Like Teen Spirit, afkomstig van het veelbesproken studioalbum Nevermind.

1. Van deodorant naar songtitel

Kurt Cobain heeft begin jaren negentig een relatie met Tobi Vail, bandlid van Bikini Kill. Kathleen Hanna zit ook in de band en trekt daarom regelmatig met Kurt op. Op een avond schrijft Kathleen 'Kurt Smells Like Teen Spirit' op de muur. Als Kurt de volgende ochtend wakker wordt, denkt hij dat het slaat op anarchie, rebellie en revolutie. Dit is echter een misverstand. Kathleen bedoelt namelijk dat hij ruikt naar de deodorant Teen Spirit, die zijn vriendin Tobi droeg. "Ik wist pas maanden na het uitbrengen van de single dat deze deodorant bestond", vertelt Kurt in Come As You Are: The Story Of Nirvana.

2. De vernieling van de set was niet gepland

Kurt haalt inspiratie voor de videoclip uit zijn lievelingsfilm Over The Edge. Twee dagen van tevoren deelt Nirvana flyers uit in de hoop dat er mensen mee willen meewerken. Hier komen zoveel mensen op af, dat ze een deel moeten wegsturen. Diegene die erbij zijn, vernielen aan het eind van de opname de set . Dit zit niet in de choreografie, maar omdat de figuranten zo'n twaalf uur bezig zijn, zijn ze er helemaal klaar mee. Uiteindelijk wordt toegestaan dat ze zich helemaal mogen laten gaan, wat een complete vernieling veroorzaakt.

3. Nirvana schrapte het nummer het liefst

Smells Like Teen Spirit wordt een enorme hit. Hoewel het nummer wordt grijsgedraaid op de radio's, weigert de band het nummer te spelen tijdens optredens of spelen ze het enorm slecht. Ze hebben er namelijk een hekel aan dat het nummer nieuw publiek trekt, dat ze geen 'Nirvana-publiek' vinden. Door de hit stijgt Nirvana tot grote hoogte. Dit is de laatste plek waar de band, en vooral Kurt Cobain, had willen zijn. Het nummer Smells Like Teen Spirit gaat over de door hem verachte cultuur van het conformisme. Maar door Nevermind gaat Nirvana daar juist bijhoren. "Iedereen heeft zoveel aandacht besteed aan het nummer", aldus Cobain in een interview met Rolling Stone. "Ik denk dat er zo veel andere nummers zijn die ik heb geschreven die net zo goed zijn of zelfs beter, zoals het nummer Drain You."

4. Imitatie van de Pixies

Kurt is enorm fan van de Pixies en geeft toe dat het nummer een poging was om de Pixies te imiteren. "Ik probeerde eigenlijk de Pixies na te apen. Ik voelde mij zo verbonden met die band dat ik er eigenlijk in had moeten zitten, of op zijn minst in een Pixies-coverband", vertelt hij. Achteraf zijn de bandleden toch bang dat het nummer teveel op de Pixies zou lijken en twijfelen ze zelfs of ze het nummer wel willen uitbrengen. Maar wat vinden de Pixies hiervan? In een interview met leadgitarist Joey Santiago in Japan Times zegt hij: "Nirvana is geweldig, omdat ze de fakkel dragen die we lieten vallen. De leden van de Pixies kunnen er zeker trots op zijn dat ze een andere band hebben geïnspireerd."

5. Het is het enige nummer op Nevermind waarbij alle bandleden worden vermeld als schrijver

Een paar weken voordat ze het album Nevermind opnemen, schrijft Kurt Cobain Smells Like Teen Spirit. Als hij het nummer aan de rest van de band laat horen, bestaat het alleen uit de bekende gitaarrif en de vocale melodie van het refrein. Bassist Krist Novoselic vindt het belachelijk. Kurt laat de band de riff anderhalf uur lang spelen. Novoselic begint de riff langzamer te spelen waardoor drummer Dave Grohl inspiratie krijgt om een drumbeat te creëren. Dit zorgt ervoor dat dit het enige nummer is waar alle drie de bandleden als schrijver werden benoemd.

Luister hieronder naar Smells Like Teen Spirit:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Nirvana staat in 2020 tien keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Smells Like Teen Spirit staat met een 25e plek het hoogst genoteerd.

Ster advertentie
Ster advertentie