Programma

Vijf dingen die je niet wist over Nevermind van Nirvana

  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf dingen die je niet wist over Nevermind van Nirvana

Wie aan Nevermind denkt, denkt waarschijnlijk gelijk aan de iconische albumcover. Wat zou er nu jaren later van dit jongetje zijn geworden? Lees hier vijf dingen die je nog niet wist over Nevermind.

Het is precies 29 jaar geleden dat het album Nevermind van Nirvana uitkwam. Dit was het tweede studioalbum van de band en betekende hun grote doorbraak. Ook maakte het de weg vrij voor grunge- en alternatieve-rock. Het lijkt ons dus meer dan terecht om dit album weer eens volle aandacht te geven.

Baby op de cover

De naam van het jongetje op de cover is Spencer Elden. In die tijd kregen zijn ouders er tweehonderd dollar voor om hem op de cover te zetten. In 2016 maakte hij deze cover nog een keer, opnieuw voor tweehonderd dollar. Op dit moment is Elden street artist, zoals ook op zijn Twitterpagina te zien is. Het moet gek zijn om te weten dat een groot deel van de wereld je ooit naakt heeft gezien. Zo zegt hij hierover in een interview: “Ik was ooit bij een honkbalwedstrijd van The Dodgers. Toen ik om me heen keek bedacht ik mij: Iedereen die hier om me heen zit heeft mijn penis gezien toen ik een baby was.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Voedselgevecht

Om te vieren dat Nevermind uitkwam werd er een feest gegeven op een kleine locatie in Seattle. Helaas was het voor de bandleden niet mogelijk om de hele avond aanwezig te zijn, want ze begonnen namelijk een voedselgevecht. Toen de watermeloenen gevuld met bbq-saus door de lucht begonnen te vliegen greep de beveiliging in en zette de groep eruit. Volgens Everett True, schrijver van het boek Nirvana: True Stories, was dit onvermijdelijk: “Deze gasten gedroegen zich als kinderen. Nadat we eruit gezet werden gingen we naar Susie’s huis en trokken de Nirvana mannen een jurk aan. Hierna begon Kurt eieren te gooien naar de auto’s van de buren.”

Sheep

De oorspronkelijke titel van het album was Sheep. Kurt Cobain had hier goed over nagedacht, zo viel te lezen in zijn dagboek. Hij zag dat Nirvana steeds groter werd en had al een voorgevoel dat dit album wel eens hun grote doorbraak zou kunnen betekenen. De titel Sheep verwijst dan ook naar het feit dat hij verwacht dat mensen zich als grote kuddes elkaar naar de platenzaken zouden volgen. "We dachten erover om het 'Sheep' te noemen, omdat we zo cynisch waren", vertelt Krist Novoselic later in een interview met Spin. Eind 1990 besluiten de mannen toch voor de titel Nevermind te gaan.

Verstopte track

De hidden track van het album was voor de eerste 50.000 mensen die Nevermind kochten wel heel erg goed verstopt. Het nummer ‘Endless, Nameless’ stond hier namelijk helemaal niet op door een productiefout. De track was een geïmproviseerde noise jam die werd vastgelegd toen de ingenieur de tape liet draaien na een mislukte poging om 'Lithium' op te nemen. Het zou zomaar kunnen dat jij zo'n aparte plaat in je bezit hebt!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Einde van Nirvana?

Het had niet veel gescheeld, of Nevermind had ervoor gezorgd dat Nirvana zes maanden na de release uit elkaar ging. Kurt Cobain wilde achteraf namelijk ineens een groter deel van de royalty’s voor het album. Bassist Novoselic en drummer Dave Grohl stonden op het punt om de band uit protest te verlaten. De geschiedenis leert ons dat ze er onderling uit zijn gekomen en gelukkig hierna nog meermaals samen de studio zijn ingedoken.

Wil je alle nummers van Nevermind live beluisteren? Bekijk dan dit artikel.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie