Muzieknieuws

Vandaag in 1983: Fame bezorgde Irene Cara haar grote doorbraak

  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in 1983: Fame bezorgde Irene Cara haar grote doorbraak

De titeltrack Fame van de succesvolle musicalfilm bleek een grote hit. Het nummer zorgde voor de doorbraak van zangeres Irene Cara, die Coco Hernandez speelt in de film.

Irene Cara was nog maar drie jaar toen ze voor het eerst in de schijnwerpers stond tijdens een Missverkiezing. Op dertienjarige leeftijd kreeg ze de hoofdrol in de muzikale film Sparkle. Het was het begin van haar carrière, maar musicalfilm Fame zorgde voor haar grote doorbraak in 1980. Ze werd in eerste instantie gecast als danseres in de film, totdat de filmmakers haar hoorden zingen. Ze herschreven de rol van Coco Hernandez en Irene kreeg de kans om de titeltrack Fame te zingen en de ballad Out Here On My Own.

Academy Award-winst

Beide nummers scoorden bijzonder goed. Het was de eerste keer dat twee liedjes van dezelfde film genomineerd waren voor een Oscar binnen dezelfde categorie (Beste Originele Nummer), gezongen door dezelfde artiest. Fame ging er met de winst vandoor die avond en Irene Cara was een van de weinige artiesten die vaker mocht optreden tijdens het evenement. Fame bezorgde de zangeres nog meer succes, ze ontving twee Grammy-nominaties voor Beste Nieuwe Artiest en Beste Popzangeres.

In 1982 werd er nieuw leven in het nummer geblazen, omdat het ook de titelsong werd voor de gelijknamige serie Fame. De serie werd een wereldwijde hit en zorgde er in 1983 voor dat Fame bovenaan de Nederlandse Top 40 stond.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Flashdance

Fame bleek maar het tipje van de ijsberg voor de carrière van Irene Cara. De zangeres scoorde nog een hit met Flashdance... What A Feeling, de titeltrack van de film Flashdance. Het nummer heeft ze niet alleen gezongen, maar ze heeft het ook deels geschreven. Daarvoor ontving ze nog een keer een Oscar in de categorie Beste Originele Nummer en dit keer won Cara de Grammy voor Beste Popzangeres.

'80s Achtdaagse NPO Radio 2

Van a-ha tot ZZ Top, van Doe Maar tot de Dolly Dots: NPO Radio 2 staat van vrijdag 18 tot en met vrijdag 25 februari acht dagen lang in het teken van de ‘80s Achtdaagse met alleen maar muziek uit de jaren 80.

Ster advertentie
Ster advertentie