Muzieknieuws

Vandaag in 1980: Sugarhill Gang scoort historische hit met Rapper's Delight

foto: Singlehoes
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in 1980: Sugarhill Gang scoort historische hit met Rapper's Delight

Sugarhill Gang schreef geschiedenis met Rapper's Delight. Met de track scoorde de groep de eerste nummer 1-hit met een rapnummer.

Rap was eind jaren 70 nog geen enorm populair genre. Enkel in bepaalde hoeken van New York, waar in eerste instantie enkel op feestjes gerapt werd, was het een bekend fenomeen. Niemand dacht eraan om er ook daadwerkelijk geld mee te verdienen. Sylvia Robinson van het New Yorkse hiphoplabel Sugar Hill Records dacht daar anders over: een voor een begon ze rappers uit verschillende hoeken bij elkaar te plukken. Master Gee had in haar auto gerapt, Big Bank Hank rapte in de keuken van een pizzeria en ook Wonder Mike had een liefde voor rappen. Nadat ze deze rappers eenmaal gevonden had, zei Robinson: "Ik kan niet kiezen, dus ik zet jullie bij elkaar."

Good Times

Rappers Delight is in meer dan één opzicht een historische single. Niet alleen omdat het als eerste hiphoptrack is die op nummer 1 terechtkomt, maar ook omdat er nogal wat te doen is om de muziek die ervoor gebruikt wordt. Sugarhill Gang rapt op de baslijn van Good Times van Chic. Nile Rodgers, oprichter en gitarist van Chic, was hier allesbehalve blij mee. Samen met medeschrijver Bernard Edwards bracht Rodgers het tot een rechtszaak, die leidde tot een schikking. Zo kregen beide artiesten een schrijverscredit.

Luister naar Good Times van Chic:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

One take-hit

Het trio kreeg twintig minuten studiotijd voor een opname. Eenmaal begonnen was er geen houden aan - het ene geniale idee volgde het andere. De producers lieten de mannen hun eigen gang gaan en zo werd de opname twintig minuten lang. Het intro werd ingekort, er werden wat feestgeluiden weggehaald en de uiteindelijke track bleef vijftien minuten.

De term hiphop is bedacht door Lovebug Starski en Furious Fives Keith Cowboy, maar was nog niet een veel gebruikte term. De eerste keer dat Wonder Mike van Sugarhill Gang het woord hiphop hoorde, was van zijn neef. Dat bracht hem op het idee voor de bekende zin uit Rapper's Delight: “Hip-hop, hippie to the hippie, to the hip-hip-hop and you don’t stop.”

"Ik dacht dat we de eerste rapplaat hadden gemaakt", vertelde Master Gee, ook lid van Sugarhill Gang, in 2017 aan The Guardian. "Tot ik op een feestje was en het nummer King Tim III van The Fatback Band hoorde. Ik dacht dat zij ons verslagen hadden. Maar zij brachten het nummer uit als b-kantje, en onze track werd een hit.

Maatschappelijke frustraties

Rapper's Delight werd een groot succes, maar dat leidde in eerste instantie niet tot veel waardering in de hiphopwereld. Collega-rappers waren kritisch op het feit dat de song van Sugarhill Gang niet, zoals veel hiphop, maatschappelijke problemen aankaartte. Daarnaast kwamen twee van de leden van Sugarhill Gang uit New Jersey en niet uit New York, en was niemand van hen een DJ of een MC. Ondanks alle kritiek was Rapper's Delight een belangrijke plaat - Sugarhill Gang maakte de weg vrij voor andere rappers om een impact te hebben met hun muziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'80s Achtdaagse NPO Radio 2

Van a-ha tot ZZ Top, van Doe Maar tot de Dolly Dots: NPO Radio 2 staat van vrijdag 18 tot en met vrijdag 25 februari acht dagen lang in het teken van de ‘80s Achtdaagse met alleen maar muziek uit de jaren 80.

Ster advertentie
Ster advertentie