NPO Radio 2 Top 2000

Onbeantwoorde liefde inspireerde Spandau Ballets True

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Onbeantwoorde liefde inspireerde Spandau Ballets True

Begin jaren 80 wil Spandau Ballet-gitarist Gary Kemp zijn crush graag vertellen over zijn gevoelens voor haar, al lijkt die verliefdheid niet wederzijds. Kan een lied daar verandering in brengen?

De carrière van Spandau Ballet kent in 1980 een vliegende start met de debuutsingle To Cut A Long Story Short. Als een jaar later het succesvolle album Journeys To Glory volgt, lijkt niets de Britse new wave popgroep te kunnen stoppen. Na af en toe op te duiken in de hitlijsten volgt de ware doorbraak van de groep in 1983, wanneer de bandleden in nette pakken verschijnen voor hun hit True.

Crush

Het nummer is een onverdeeld succes. Maar blijdschap is niet de enige emotie die gepaard gaat met deze doorbraak. True draait namelijk om de persoonlijke ervaring van Spandau Ballet's Gary Kemp. De gitarist heeft begin jaren 80 een flinke crush op Altered Images-frontvrouw Clare Grogan. De twee ontmoeten elkaar bij de BBC en krijgen al snel een hechte band. Maar helaas voor Kemp heeft Grogan op dat moment al een relatie. "Ik reisde op een gegeven moment naar Schotland om thee te drinken met haar en haar vader en moeder", vertelt de gitarist aan The Guardian. "Hoewel mijn gevoelens onbeantwoord bleven en de relatie platonisch was, was het genoeg om een ​​liedje te activeren."

Terwijl de twee muzikanten een vriendschap opbouwen, worden er natuurlijk heel wat nummers uitgewisseld. "Clare speelde Al Green en Marvin Gaye voor mij", schrijft Kemp in zijn autobiografie I Know This Much (2009). "De muziek baande zich een weg naar mijn hart en ik wist dat ik moest antwoorden. Maar ik vond het moeilijk om eerlijk te zijn. Tot nu toe was alles onuitgesproken."

'Verlegen'

Terwijl Kemp aan demo’s werkt met Tony Swain en Steve Jolley, speelt hij een 'hypnotiserende' riff. En dat is het begin van True. "Ik wilde dat het een liefdeslied zou zijn, maar voelde me geremd, zelfs verlegen", herinnert Kemp zich. "Dus ik begin precies over dat ding te schrijven: de angst om jezelf bloot te geven, om in een lied de waarheid te vertellen."

De songtekst van het nummer staat dan ook vol gecodeerde boodschappen aan Grogan, vertelt hij tegen The Guardian. Sommige zinnen zijn zelfs gebaseerd op Lolita, een boek dat ze aan de gitarist uitleent. 'Take your seaside arm' komt regelrecht uit Lolita van Vladimir Nabokov, die ze mij cadeau had gedaan - hoewel het in het boek 'seaside limbs' is. De zin 'With a thrill in my head and a pill on my tongue' is ook een verbastering van Nabokov."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gebruik je fantasie

Met True scoort Spandau Ballet een grote wereldwijde hit. In Nederland bereikt het nummer een vierde plaats in de Top 40. De groep zal later nog een aantal keer een tweede positie in de hitlijsten behalen. Maar een nummer een-hit blijft uit. De mannen van Spandau Ballet zullen er niet van hebben wakker gelegen. Met True bereiken ze nummer 1 in maar liefst 21 landen.

Net zoals veel grote 80’s hit, wordt dit succes deels bepaald door de videoclip. De video, die wordt geregisseerd door Russell Mulcahy, wordt vaak gedraaid op de spiksplinternieuwe muziekzender MTV. De clip is simpel: de mannen van Spandau Ballet zingen en spelen en hun hit gekleed in pak. Het ontbreken van een verhaallijn is volgens Kemp opzettelijk: "Ik wilde niet dicteren hoe True eruit zou moeten zien. Ik weet zeker dat als mensen die plaat horen, ze hun eigen idee hebben van wat het betekent en hoe het eruit ziet. Dus we hebben gewoon opgetreden."

NPO Radio 2 Top 80's

Van 5 t/m 9 februari staat NPO Radio 2 in het teken van de jaren 80. 5 dagen lang hoor je de mooiste nummers uit de 80’s voorbijkomen. Lees hier meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie