De grote Radiocollecte voor KWF
KRO-NCRV

Kanker en intimiteit: ‘Mijn mannelijkheid was weg’

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Kanker en intimiteit: ‘Mijn mannelijkheid was weg’

Tijdens De grote Radiocollecte voor KWF gaat Ruud de Wild in gesprek met mensen die kanker overleefd hebben en die terugkijken op hun worsteling met de ziekte. Daarnaast spreekt hij met een expert over die ervaringen. Het thema van vandaag is intimiteit.

In zijn show gaat Ruud in gesprek met Reshma, Richard, Wim en zijn vrouw Carla en Nzinga en haar partner Misha. In de onderstaande video vraagt hij elk van hen hoe ze omgingen met intimiteit tijdens hun ziekte en na het herstelproces.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stefanie Bot, psychologe en seksuologe gaat in onderstaande video’s dieper in op de ervaringen van enkele voormalige patiënten.

Wim: Geen gevoel meer voor partner

Nadat bij Wim blaaskanker geconstateerd werd, kon hij snel geopereerd worden en was geen chemokuur nodig. “Ze hebben mijn blaas, prostaat en plasbuis weggehaald”, vertelt de nu 73-jarige oud-patiënt. Daarmee was de intimiteit tussen hem en zijn vrouw ook verdwenen, onthult hij. “Mijn mannelijkheid was weg en daardoor had ik geen gevoelens meer.” Tijdens een vakantie in Spanje leefde die intimiteit onverwacht weer op. “We gingen met elkaar spelen, toen kwam ik ineens klaar.” Volgens Bot heeft dat soms tijd nodig. “Als je ideale omstandigheden opzoekt en heel rustig gaat uitvinden wat prettig kan zijn, kan er meer dat wat mensen denken en dan kan de zin weer terugkomen.”

Seksuologe reageert op oud-patiënt Wim

Video niet beschikbaar

Reshma: Seks na operatie niet op nummer 1

Wat de oud-patiënten ervaren is dat ze tijdens en na hun herstel moeite hebben met intimiteit. “Je moet opnieuw van jezelf leren houden, ook van het nieuwe lijf dat je hebt”, zegt Reshma. “Op het moment dat je chemo hebt en je hebt een operatie achter de rug, staat seks niet op nummer één. Dat betekent niet dat er geen intimiteit meer is. Intimiteit kan je in veel verschillende vormen met elkaar ervaren.” Volgens Bot is het niet zo gek dat er op dat moment geen behoefte aan seks is, maar intimiteit is wel heel belangrijk. “Het gaat om je veilig voelen bij iemand, je geliefd voelen, gekoesterd, geborgen; allemaal dat soort dingen.”

Seksuologe reageert op oud-patiënt Reshma

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie