De grote Radiocollecte voor KWF
PowNed

Leven met en na kanker: ‘Je gaat meer genieten van kleine dingen’

  1. Nieuwschevron right
  2. Leven met en na kanker: ‘Je gaat meer genieten van kleine dingen’

Tijdens De grote Radiocollecte voor KWF gaat Ruud de Wild in gesprek met mensen die kanker overleefd hebben en die terugkijken op hun worsteling met de ziekte. Daarnaast spreekt hij met een expert over die ervaringen. Het thema van vandaag is leven met en na kanker.

In zijn show gaat Ruud in gesprek met Reshma, Richard, Wim en zijn vrouw Carla en Nzinga en haar partner Misha. In de onderstaande video vraagt hij elk van hen hoe ze omgingen met hun ziekte en hoe ze het leven ervaren nadat ze van kanker genezen zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Richard: 'Bidden bood troost'

Richard had darmkanker. Hij ging op een bijzondere manier met zijn ziekte om. Zijn geloof hield hem staande tijdens zijn ziekbed. “Heel veel bidden, dat heeft me ontzettend veel geholpen”, vertelt hij aan Ruud. “Dat heeft me erdoorheen gesleept.” Hij erkent dat hij zich wel eens afgevraagd heeft waarom het hem allemaal moest overkomen. “Ik heb al 25 jaar een darmziekte en dan komt kanker er nog bij. Ik heb ook wel eens gebeden van: ‘Waarom is het nooit eens genoeg?’” Toch lukte het Richard om positief te blijven. “Je gaat anders naar dingen kijken en meer genieten van de kleine dingen.”

Sonja Robben, directeur van IPSO Centra gaat in onderstaande video’s dieper in op de ervaringen van enkele voormalige patiënten.

Wim: Ander gedrag na kanker

Wim is genezen van blaaskanker, maar hij merkt dat hij sindsdien wat prikkelbaar is. “Ik ben over het algemeen niet de leukste”, erkent hij. Zijn vrouw Carla ziet ook dat het gedrag van haar man veranderd is sinds hij ziek is geweest. “Voorheen was hij heel empathisch naar iedereen, maar dat is echt wel minder geworden.” Volgens Robben komt dat vaak voor. “Je kunt niet verwachten van mensen die zelf het niet hebben ervaren dat ze weten waar het over gaat, dus het is heel belangrijk dat je duidelijk maakt hoe je je voelt. Dat kan soms egoïstisch overkomen, maar het is goed dat je je uitspreekt.”

Video niet beschikbaar

Nzinga: Hoe gaat je partner om met kanker?

Bij Nzinga werd in 2020 kanker gevonden. “De arts zei: ‘Er zit een behoorlijke tumor daar.’ Alsof je naar iemand anders op het scherm aan het kijken was.” Terwijl die realiteit bij Nzinga zelf niet meteen was ingedaald, was haar vriend Misha behoorlijk geschrokken. “Ik was wel een beetje bot”, zegt hij. “Besef wel, dit gaat om leven of dood. En dood willen we niet.” Begrijpelijk, aldus Robben. “De angst ligt niet alleen maar bij de patiënt, maar het betekent voor de partner ook heel wat. Kom je er alleen voor te staan met de kinderen of word je mantelzorger?”

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie