De grote Radiocollecte voor KWF
KRO-NCRV

Janou leeft langer door donaties KWF: ‘Elk onderzoek geeft mij meer tijd’

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Janou leeft langer door donaties KWF: ‘Elk onderzoek geeft mij meer tijd’

In zijn uitzending gaat Gijs Staverman in gesprek met Janou Geerkens-Mighorst, die een zeer zeldzame vorm van kanker heeft. Desondanks gaat het goed met haar. “Ik probeer veel te reizen en naar festivals te gaan”, zegt ze tegen Gijs.

Vorig jaar sprak Janou ook al met Gijs over haar zeldzame ziekte. Ze heeft uitgezaaide urachuskanker. De urachus is de verbinding tussen je navel en je blaas. Bij de meeste mensen verdwijnt deze na de geboorte, maar bij Janou is die blijven zitten en daarin is kanker ontstaan. “Die is uitgezaaid naar mijn longen en mijn heupbot”, vertelt ze.

Levensverwachting van twee jaar

Een jaar geleden zat Janou middenin de chemokuren en schetsten de artsen een levensverwachting van hooguit twee jaar. Momenteel is Janou 27 en naar omstandigheden gaat het heel goed met haar. “Sinds december ben ik van de chemo af en is het stabiel.” Dat klinkt positief, maar ze blijft waakzaam. “Ik weet dat het snel kan gaan. Ik heb dat bij een paar lotgenootjes gezien; dat ging binnen een week heel slecht.”

Tijd rekken dankzij onderzoeken

Gijs merkt terecht op dat Janou ondanks haar ziekte positief in het leven staat. “Ik ben nu positiever dan voordat ik ziek werd”, reageert Janou. “Je moet diploma’s halen, een huis kopen, alles op orde krijgen. Nu leef ik met de dag en dat bevalt me prima.” Zo ging ze op reis naar Tanzania, Jordanië en de VS en bezocht ze concerten van Coldplay en Beyoncé. Janou benadrukt dat doneren aan het KWF echt levens kan redden of, zoals in haar geval, verlengen. “Geld is belangrijk, want onderzoeken kunnen je extra tijd geven.”

Gijs Staverman in gesprek met Janou

Ster advertentie
Ster advertentie