Jack Poels over hoe Rowwen Hèze zijn leven veranderde

30 MINUTEN RAUW

Jack Poels, zanger en gitarist van de band Rowwen Hèze, schuift aan bij Ruud de Wild voor de nieuwe 30 MINUTEN RAUW.

Jack Poels is geboren en getogen in het dorpje America in Limburg en als het aan hem ligt gaat hij daar ook niet meer weg. Samen met zijn band Rowwen Hèze schrijft Jack nummers in het Limburgse dialect. Maar die liedjes ooit zo'n groot succes zouden worden had hij nooit gedacht. “Dat is mij echt overkomen. Ik zat vroeger in een hardrockband en dat had het moeten worden”, vertelt de zanger. “Dat was mijn doel, we wilden een hardrockband worden, maar dat lukte niet en toen overkwam mij eigenlijk Rowwen Hèze. Dat waren jongens bij ons in het dorp die ook een bandje hadden en rond carnaval dan ging je samen zitten en ging je carnavalsmuziek maken en toen overkwam het ons eigenlijk." De nummers in het dialect blijken veel beter aan te slaan dan de Engelse hardrocknummers die Jack voor die tijd zingt. “Je zag het echt terug in de ogen van de mensen toen. Je zag echt dat dat dialect, dat kwam één op één binnen. En dat had ik met Engels nog nooit zo meegemaakt”, aldus de muzikant. “Je zag het gebeuren gewoon. Dan ben je wel gek als je niet denkt: ‘Nou ja, die weg is de juiste’.”

'Shit jongens, het is gelukt'

Pinkpop 1992 is een belangrijk moment in de carrière van de mannen. Jack ziet het als één van zijn hoogtepunten. Hoewel hij dat op dat moment nog niet zo beleeft. “Eigenlijk was alles met terugwerkende kracht. Zoals het eigenlijk bijna altijd gaat in je leven. Dat was daar ook.” Als de band het podium afstapt kunnen ze hun eigen beelden terugkijken op een monitor. “Toen dachten we: ‘Shit jongens, het is gelukt’”, vertelt Jack. “Ik zag die blikken, ik zag die beelden. Nou ja, en toen daalde dat pas echt in, toen drong het door.” 

Het optreden verandert niet alleen het leven van de mannen, maar ook als persoon komen ze ineens voor andere dingen te staan. Het maken van muziek wordt ineens een serieuze zaak. “Binnen twee jaar moest ik iemand ontslaan ineens, terwijl ik gewoon liedjes wilde maken. Dus ja, dat veranderde wel.” Jack is wel nog steeds omringd door mensen die er vanaf het begin van de carrière van Rowwen Hèze bij zijn. “Ik ben wel echt trouw aan de mensen van het eerste uur. Ik houd daarvan, de mensen die er toen waren dat die er nu ook nog zijn.”

Maar hoe ziet zijn band hem en heeft hij nog een missie? Hoor het allemaal in de nieuwe 30 MINUTEN RAUW van Ruud de Wild.

Hoe te beluisteren?

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW. Deze is te beluisteren in de NPO Radio 2-app en via iTunes

Liever de RSS-feed toevoegen aan je eigen service? Dat kan! Vind de RSS-feed via deze link en voeg hem toe. Fijne RSS readers zijn bijv. Feedly, Netvibes, Newsblur en The Old Reader.

Meer podcasts van NPO Radio 2

Naast deze podcast van Ruud hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal. 

De Wild in de Middag

Je hoort Ruud de Wild met De Wild In De Middag elke werkdag van 16:00 tot 18:00 uur met op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

STER Advertentie
STER Advertentie