Hoe 'Little Green Bag' een klassieker werd

Het begon met een basloopje

Het bekende nummer 'Little Green Bag' is te herkennen aan het fijne basloopje en wordt gebruikt in Quentin Tarrantino's Reservoir Dogs en diverse internationale reclames.

Het basloopje was een opwarmer

Hans Bouwens (George Baker) vertelt aan Marisa hoe deze klassieker is ontstaan. Hij had een soulbandje die wel eens een plaatje wilde maken. Omdat ze alleen maar covers speelden, kwamen ze nooit in aanmerking om een opname te maken. Uit eigen ervaring wist Hans dat hij met eigen werk zou moeten komen om een plaat te maken. "Onze bassist Jan Visser speelde altijd dat basloopje als opwarmer. Het was handig voor als we gingen repeteren", vertelt Hans. 

Best een leuk liedje

Toen stonden ze er nog niet bij stil dat juist dát loopje uit zou groeien tot een grote hit. Visser en Bouwens schreven het nummer aan de hand van het basloopje en hun toenmalige manager vond dat er maar eens een demo zou moeten worden opgenomen. Ze doken de studio in en stuurden het opgenomen liedje vervolgens naar een platenmaatschappij waar het balletje begon te rollen.


"Laten we hopen dat het geen eendagsvlieg is"


- Lex HardingRadio Veronica

Het bleef drie maanden stil. Totdat Hans' vrouw op een dag ineens riep: "Je wordt gedraaid op Radio Veronica!". Hij werd aangekondigd als dé nieuwe band uit de Zaanstreek: The George Baker Selection. "En laten we hopen dat het geen eendagsvlieg is", zei toenmalig dj Lex Harding er nog bij. En zo werd er een Klassieker geboren! Het nummer stond 17 weken in de Nederlandse Top 40 en is in de Top 2000 terug te vinden op plek 708.

Luister hier naar het volledige gesprek met Hans Bouwens:Ken Je Klassiekers: 20 - 26 februari | Zo vraag je een klassieker aan:
Web: nporadio2.nl/kenjeklassiekers
NPO Radio 2 App: stuur een appje naar de studio
SMS: stuur een smsje naar 2222
Twitter: @NPORadio2 #kenjeklassiekers

STER Advertentie
STER Advertentie