NPO Radio 2 Top 2000

Pixies ragt zich door Debaser tijdens Brits tv-optreden in 1989

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Pixies ragt zich door Debaser tijdens Brits tv-optreden in 1989

Als openingstrack van een van de best ontvangen albums aller tijden is Debaser van Pixies met recht een klassieker. Bekijk hier hoe de band in 1989 een stevige versie van het nummer speelt op de Britse televisie.

Met Doolittle brengt Pixies in het voorjaar van 1989 een album uit dat nog altijd als een van de beste platen uit de alternatieve rock geldt. Tijdens openingstrack Debaser blijkt al snel waarom: na het inleidende basloopje van Kim Deal (dat door NME werd uitgeroepen tot de beste baspartij aller tijden) valt een manisch klinkende Black Francis in, met een tekst die verwijst naar Un Chien Andalou van Buñuel en Dalí.

Kort na de release van Doolittle brengt de Amerikaanse band een bezoek aan Groot-Brittannië, waar een optreden in tv-programma Club X op het programma staat. Dat programma is geen enorm succes; Club X is maar kort op televisie, en de uitzending met de Pixies geeft wel een verklaring waarom het niet goed ging met de serie.

Want terwijl de band zich door een vlammende versie van Debaser werkt, staat er een publiek voor hun neus dat bij een compleet ander optreden lijkt te staan. De aanwezigen dansen alsof de Pixies een gladde popsong spelen, en niet een schurende alternatieve track. Bekijk het optreden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pixies in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Pixies één keer in de NPO Radio 2 Top 2000, met Where Is My Mind op plek 896.

Ster advertentie
Ster advertentie