Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Kim Deal van Pixies

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Kim Deal van Pixies

Deze week gaat het in De Gouden Snaar over Kim Deal van Pixies!

Kim Deal wordt op 10 juni 1961 geboren in Dayton, Ohio. Kim en haar tweelingzus Kelley krijgen al op jonge leeftijd te maken met muziek. Ze luisteren graag naar muziek van Led Zeppelin en AC/DC en toen ze elf jaar oud was had ze het nummer King of the Road van Roger Miller al geleerd op de gitaar.

'We waren altijd vreemd'

Ook op school blijft muziek heel belangrijk voor haar, want samen met haar zus begint ze een folkrock band. Ze vindt al gauw nummer coveren niet heel interessant en begint met het schrijven van haar eigen nummers. "We waren altijd vreemd. Onze humor was vreemd en onze muzieksmaak was vreemd", aldus Kim.

Na de middelbare school gaat ze naar maar liefst zeven verschillende scholen, maar ze haalt nergens een diploma. Uiteindelijk haalt ze een associate degree in medische technologie aan het Kettering College of Medical Arts. Ze werkt vervolgens in een ziekenhuislaboratorium, maar daar komt snel verandering in wanneer ze in 1986 een advertentie ziet...

Advertentie

Ze reageert op een advertentie van een band die een bassist zoekt. Ze gaat er gewoon voor ondanks dat ze alleen gitaar speelt. "Het is eigenlijk de advertentie van haar toekomstige Pixie-bandleden en Kim is precies wat ze zoeken", vertelt Emmely. Ze is jaren lid van de band voordat ze in 1993 besluit om te stoppen na interne spanningen en ruzies tussen Kim en leadzanger Black Francis.

Samen met haar zus richt ze vervolgens de band The Breeders op, maar in 2004 keert Kim terug naar de Pixies voor een succesvolle reünietour. Op 14 april 2013 maakten de drie overgebleven Pixies bekend dat Kim Deal de band had verlaten. Na haar vertrek heeft ze zich gericht op solomateriaal en The Breeders.

Luister hieronder het fragment terug:

De Gouden Snaar: Kim Deal van Pixies

Video niet beschikbaar

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie