Artiest

The Black Crowes

  1. Artiestenchevron right
  2. The Black Crowes
Soulvolle bluesrock band uit het Zuiden van de USA, waarvan de spil gevormd wordt door de broertjes Chris en Rich Robinson. The Black Crowes scoren in 1991 hun eerste hitje met 'Jealous Again', maar 'Hard To Handle' blijkt ook een klassieker. In 1993 halen 'Hotel Illness' en 'Remedy' de Nederlandse Top 40.

In 1984 richten de uit Georgia, Atlanta afkomstige broers Chris en Rich Robinson, respectievelijk 18 en 15 jaar oud, de band Mr. Crowes Garden op. Bijgestaan door Steve Gorman en Johnny Colt, spelen ze blues-achtige, southern rock, een mix tussen de Rolling Stones, The Faces en Lynyrd Skynyrd. Als Jeff Cease zich bij hen aansluit veranderen ze de bandnaam in The Black Crowes, waarmee ze al snel een reputatie weten op te bouwen in de clubs in het Zuiden van Amerika. 

Moneymaker

Tijdens een optreden in New York wordt de band ontdekt door George Drakoulias. Hij bezorgt de band een platencontract bij Def American. Niet lang daarna verschijnt het debuutalbum $hake Your Money Maker. Een album vol ouderwetse rock met een soultintje, zoals de Otis Redding cover ‘Hard to Handle’. 

Openingsact

De single ‘Jealous Again’ wordt een bescheiden hit, maar de band breekt uiteindelijk door met ‘Hard To Handle’ en door de enorme hoeveelheid optredens. Eerst als support act van ZZ Top (waarvan ze worden afgegooid door hun publieke afkeuring van sponsoring) en later als hoofdact. The Black Crowes touren zestien maanden lang over de wereld en weten daarmee een paar miljoen platen te verkopen van hun debuut, dat achttien maanden in de Amerikaanse charts staat. In 1990 zijn de Crowes de openingsact op het Pinkpop festival. 

Remedy

Het jaar daarop zijn ze alweer terug in Nederland, dit keer als onderdeel van het Monsters Of Rock festijn. In 1991 wordt Cease vervangen door ex-Burning Tree voorman Marc Ford en komt toetsenist Ed Hawrysch de band versterken. In 1992 verschijnt opvolger The Southern Harmony And Musical Companion, een album dat volgens critici iets meer diepgang bevat dan het debuut. De CD verkoopt ruim 2 miljoen exemplaren en levert hits op als ‘Remedy’ en ‘Thorn In My Pride’. 

Fictief

Dat de status van de band enorm is gestegen blijkt uit het feit dat ze in 1993 weer op Pinkpop staan, dit keer echter als hoofdact. Vlak voordat de opnamen van het derde album beginnen, krijgen de broertjes Robinson ruzie, maar uiteindelijk verschijnt in 1994 het album Amorica, de titel verwijzend naar een fictief land met fictieve inwoners. Chris: "We were born Americans and as much as there is to love about that, there's a lot of things to fear. I'd like for Amorica to be a fearless place.” In Amerika levert de hoes, een G-string gemaakt van de Amerikaanse vlag, een hoop kritiek op. Het album zelf levert wisselende reacties op en ook de optredens laten, gelet op de recensies, te wensen over. 

Bezieling

Gelukkig weet de band in 1996 weer helemaal terug te komen met Three Snakes And One Charm, wederom met producer Jack Joseph Puig, die ook verantwoordelijk was voor het derde album Amorica, in de producerstoel. De bezieling is terug, maar dat mag voor de verkopen niet baten: de plaat verkoopt minder goed dan de eerdere albums. In 1997 komen de onderlinge spanningen tot een uitbarsting waardoor een wisseling van de wacht plaatsvindt. Marc Ford wordt uit de band gezet en Johnny Colt wordt vervangen door Sven Pipten. The Black Crowes verlaten Def voor Columbia Records en besluiten voortaan zich weer te concentreren op echte, onversneden rock. Aan producer Kevin Shirley (die o.a. Aerosmiths’ Nine Lives produceerde) de taak met By Your Side de band weer doen terug te keren naar de vertrouwde Crowes sound. 

Jimmy Page

In 2000 sluit de band zich aan bij voormalig Led Zeppelin gitarist Jimmy Page voor een reeks concerten in de UK en de US. Het levert Jimmy Page And The Black Crowes Live At The Greek op, een album vol Led Zeppelin-tracks, alleen online verkrijgbaar. Ook verschijnt de CD-box Sho’Nuff met de eerste vier albums, aangevuld met bonustracks en een live-EP. 

Kate Hudson

Tijdens oud en nieuw 2000 trouwt Chris Robinson met actrice Kate Hudson. Ter afsluiting van het millennium verschijnt de verzamel CD A Tribute To A Work In Progress: Greatest Hits 1990-1999. Een jaar later verschijnt het zesde album Lions, inclusief de single ‘Lickin’, dit keer op V2 Records. In 2002 last de band een rustpauze in. Chris kiest voor een solocarrière en in het najaar brengt hij het album New Earth Mud uit. Daarnaast verschijnt het dubbele live-album The Black Crowes Live, zodat de fans de overbruggingsperiode van hun favoriete band zonder al teveel kleerscheuren de tijd door weten te komen.

Uit elkaar

Aan het begin van 2015 kondigt de band aan te gaan stoppen. Gitarist Rich Robinson meldt dat de bandleden uit elkaar gaan door onoverkomelijke zakelijke onenigheden. Ondanks het feit dat de mannen er samen niet uikomen, kijkt hij wel terug op een mooie tijd: "Ik kan niet trotser zijn op wat we hebben bereikt en ik ben ontroerd door de relaties die zijn ontstaan en en onderhouden door onze muziek."