Programma
KRO-NCRV

Hoe bassist Krist Novoselic het geluid van Nirvana bepaalde

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe bassist Krist Novoselic het geluid van Nirvana bepaalde

Noem je Nirvana, dan zijn Kurt Cobain en Dave Grohl meestal de eerste namen die vallen. Maar ook het derde lid, Krist Novoselic, was onmisbaar voor de grungeformatie. De Kroatische bassist uit de historische band Nirvana mag plek nemen in de lijst van De Gouden Snaar.

Krist is geboren op 16 mei 1965 in Compton, Californië. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Kroatië, maar zijn geëmigreerd naar de Verenigde Staten omdat ze daar meer kansen kregen. Vanaf zijn tienerjaren hoor je al bij Krist Led Zeppelin, Van Halen en Black Sabbath door de speakers blèren. Zelfs van buitenaf kon je de muziek horen, en laat toevallig Kurt Cobain voorbijlopen. Hij denkt meteen, die gast heeft goede smaakt, we gaan een band vormen!

The rise and fall of Nirvana

In 1987 wordt de iconische grungeband Nirvana opgericht. In september 1991 droppen ze hun tweede album Nevermind, en met dat album maken ze grunge het meest populaire muziekgenre van de hele wereld. Iedereen kende het album uit hun hoofd en mede door de baslijnen van Krist werd Nirvana een wereldband.

Ondanks dat hun nummers voor altijd de muziekgeschiedenis in zijn gegaan, heeft de samenstelling van deze band het niet lang volgehouden. Op 5 april 1994 berooft zanger Kurt Cobain zichzelf van het leven. Met deze tragische gebeurtenis hebben Dave Grohl en Krist besloten om te stoppen met Nirvana, want het zou nooit hetzelfde worden zonder Kurt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na Nirvana

Krist is ondanks de stop van Nirvana nog doorgegaan met het maken van muziek. Hij heeft meerdere bands geprobeerd op te richten, helaas met weinig succes. Aan de andere kant had Dave veel succes met Foo Fighters. Hij bleef samen met Krist muziek maken voor bijzondere projecten en mochten zelfs met hun grootste held optreden, Paul McCartney.

Kijkt Krist Novoselic met plezier terug naar zijn baswerk? Jazeker. Hij kijkt met tevredenheid terug naar zijn werk en heeft ook nooit de behoefte gehad om een nieuwe/andere stijl uit te proberen met zijn bas. Onderdeel zijn van een historische band, maakt hem al blij en daarom verdient hij een plekje in deze mooie Gouden Snaar lijst.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie