NPO Radio 2 Top 2000

Kurt Cobains 'love buzz' voor de Haagse band Shocking Blue

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Kurt Cobains 'love buzz' voor de Haagse band Shocking Blue

Vandaag zou Nirvana-frontman Kurt Cubain 56 jaar zijn geworden. Een mooi moment om in de geschiedenis van de iconische grungeband te duiken, en wel in Cobains bijzondere liefde voor de Haagse band Shocking Blue.

In de zomer van 1988 knutselt de dan 21-jarige Kurt Cobain aan een lange audiocollage samengesteld uit zijn muziekcollectie. Onder andere The Beatles en Led Zeppelin passeren de revue, maar ook het obscure nummer Love Buzz van het Nederlandse Shocking Blue. Bandmaat Krist Novoselic had het album At Home, waarvan Love Buzz de achtste track is, ooit voor een dollar in een platenzaak gekocht. "Natuurlijk stond Venus erop, dat was echt een internationale blockbuster", zegt de bassist in 2011 tegen 3voor12. "Maar we vonden de rest van die plaat allemaal erg meeslepend en interessant."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eigen versie

Nirvana besluit wat te klooien op het kenmerkende riffje van Love Buzz. Novoselic speelt het in op bas. "We maakten er gewoon onze eigen versie van." Chad Channing, toen de kersverse nieuwe drummer van de band, ramde er een snoeiharde drumpartij achter en Cobains gitaren en zang stonden ook zo op de tape. Nirvana had het psychedelische origineel omgetoverd in 'een mix van pop en sludgemetal', zoals uitgever Sub Pop het omschreef. Cobain plakte er nog een stukje van zijn soundcollage voor en klaar is Kees: Nirvana's eerste singletje zag in november 1988 het levenslicht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De debuutsingle van Nirvana wordt goed ontvangen. Ondanks dat er maar 1000 geperst zijn (dat was een promotionele actie van Sub Pop) bereikt Nirvana voor het eerst ook Groot-Brittannië, waar het populaire hardrocktijdschrift Sounds Love Buzz tot single van de week promoveert. "Nirvana is een prachtig schepsel", schrijft CMJ in de VS. "De volumeknop die recht doet aan dit drietal is nog niet uitgevonden."

'Inferieur'

Nirvana's interpretatie van Love Buzz wordt minder positief ontvangen bij Robbie van Leeuwen, de schrijver van het origineel. Hij hoorde de cover van zijn eigen Love Buzz pas toen ie op het album Bleach werd uitgebracht, maar besloot de plaat niet te kopen. Inferieur aan het origineel, zo luidde het oordeel van Van Leeuwen.

Nirvana in de NPO Radio 2 Top 2000

Nirvana is een van de belangrijkste bands uit de jaren '90 en dat is terug te zien in de NPO Radio 2 Top 2000. Liefst 10 Nirvana-songs vind je terug in de lijst. Smells Like Teen Spirit staat het hoogst genoteerd, op nummer 32 in de editie van 2022.

Ster advertentie
Ster advertentie