Artiest

Bryan Adams

  1. Artiestenchevron right
  2. Bryan Adams
Canadese rockzanger die in 1985 zijn eerste hit in Nederland scoort met 'Run To You'. De klassieker 'Summer Of '69 behoort ook tot zijn oeuvre. In 1991 voert '(Everything I Do) I Do It For You' de hitlijsten van verschillende landen aan: het nummer is de meest succesvolle single van de jaren '90!

Bryan Adams doet zijn eerste muzikale ervaringen op in de groep Sweeney Todd, waarmee hij eind jaren '70 twee platen maakt. In 1980 brengt Adams zijn eerste solo-album uit, maar zijn carrière neemt pas echt een vlucht met het verschijnen van het album Reckless (1984) waarvan er wereldwijd maar liefst 7 miljoen worden verkocht. 'Run To You' en 'Summer Of 69' zijn afkomstig van dit album.

Elf weken

Daarnaast schrijft hij ook nummers voor artiesten als Kiss, Joe Cocker en Tina Turner. In 1985 staat hij in het voorprogramma van haar Europese tournee. Zijn grootste succes behaalt hij tot nu toe in 1991 met de soundtrack voor de film Robin Hood, Prince Of Thieves. 'I do it for you' haalt in veertien landen de eerste plaats. In Nederland blijft hij daar maar liefst elf weken staan. 

Duetten

Naast soundtracks zijn ook duetten over het algemeen succesvol. Zo zingt hij in 1985 'It's Only Love' met Tina Turner, in 1994 de sountrack 'All for Love' met Sting en Rod Stewart voor Three Musketeers en Barbra Streisand brengt met hem 'I Finally Found Someone' uit. Ook de soundtrack single voor de 1995 film Don Juan DeMarco, 'Have You Ever Really Loved a Woman?' is populair. Samen met ex-Spice Girl Mel C, ook wel bekend als Sporty-Spice, brengt hij in 1998 het nummer 'When You're Gone' uit.

Do

De Brabantse zangeres Do neemt 2001 met de Duitse DJ Sammy een trancecover op van Brian's 'Heaven', uit 1985 en scoort daarmee begin 2002 een wereldhit. Ook haar 'sobere' versie van 'Heaven' wordt een succes. In 2002 verschijnt Spirit: Stallion Of The Cimarron. Het is de soundtrack van een Disney-film waar Bryan Adams nummers voor heeft gezongen en geschreven. Room Service is het dan nieuwe album van Adams en verschijnt in september 2004.

Toeren

Daarna verschijnen ook de albums Anthology (2005), 11 (2008) en Bare Bones (2010). Het album Get Up komt in 2015 uit en daarom gaat hij op tour. Op 24 mei 2016 maakt hij een kleine stop in Nederland in de Amsterdamse Ziggo Dome. Veel van de nummers op het album heeft Bryan Adams samen met Jim Vallace geschreven. "We werkten voornamelijk via het internet vanuit Canada, Europa en LA. We sturen demo’s en stukken van nummers heen en weer", aldus Bryan Adams. Zo stuurt hij een demo naar Jeff Lynne, de producer, 8600 kilometer verder in Californië. Lynne speelt de instrumenten in en stuurt dit vervolgens weer terug naar Adams in Londen, zodat hij weer de lead vocal in kan zingen.

Tweede keer Ziggo Dome

Rockzanger Bryan Adams komt in 2016 terug naar Nederland. Op dinsdag 24 mei geeft hij een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het optreden van Bryan Adams in Amsterdam maakt deel uit van de Get Up Tour, die op 23 oktober al van start gaat. Het is de tweede keer dat Bryan optreedt in de Ziggo Dome.

Album Get Up

In 2015 verschijnt zijn album Get Up. De eerste zaadjes voor Get Up werden gelegd na een ontmoeting met Jeff Lynne, van Electric Light Orchestra en Traveling Wilburys. Wat uitzonderlijk is aan Get Up, is dat dit het eerste Bryan Adams-album zonder duidelijk aanwijsbare ballad is. Het midtempo 'We Did It All', dat sterk doet denken aan ELO's 'Can't Get It Out Of My Head', komt nog het dichtste in de buurt van de powerballads waarmee Adams miljoenen platen verkocht