Tv-kok Ramon Brugman maakt de lekkerste Top 2000 borrelhapjes

Lees de recepten

Ramon Brugman is in de studio en heeft een goed gevulde borrelplank meegenomen, boordevol hapjes die je Top 2000 Thuiscafé net wat lekkerder maken.

Bitterballen, mini saucijzen broodjes, gevulde eitjes, rosbief rolletjes, crispy kaas lolly's en meer maken het luisteren naar de Top 2000 nóg leuker. Zeker als je ze zelf maakt. Hieronder vind je zijn recepten.



Homemade bitterballen

Ongeveer 25 stuks


Bouillon

Benodigdheden

  • 1,5 L koud water
  • 500 gr rundersukade
  • 2 mergpijpen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 winterwortel
  • 1/2 prei
  • 1/4 knolselderij
  • 1/2 bos bladselderij
  • 1/2 bos peterselie
  • 2 blaadjes laurier
  • 6 peperkorrels
  • 2 kruidnagels
  • Paar takjes tijm
  • Zout

Bereidingswijze

  1. Snij en was alle groenten. 
  2. Doe alle ingrediënten in een grote pan en giet het water erop.
  3. Breng zachtjes aan de kook. Haal het schuim van de bouillon af met een lepel.
  4. Laat dit 2,5 uur zachtjes trekken en laat het net niet koken.
  5. Haal het vlees eruit en pluk het. Zeef de bouillon.


Roux

  • 50 gr boter
  • 60 gr bloem
  • 450 ml runder bouillon (koud)
  • 2 blaadjes gelatine
  • Het geplukte vlees
  • 1/2 bosje peterselie
  • Zout en peper


  1. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer goed door en verwarm het 1 minuut.
  2. Voeg de helft van de bouillon toe en roer glad. Voeg de rest van de bouillon toe en breng aan de kook. Zet de pan uit.
  3. Wel de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water. Knijp uit en voeg toe. 
  4. Snij de peterselie en voeg bij de roux. Roer goed door en breng top smaak met zout en peper.
  5. Dek het af en laat minimaal een uur opstijven in de koelkast. Maak er balletjes van.


Paneren

  • 3 st eieren los geklopt
  • 150 gr fijne paneermeel.
  • 5 eet bloem
  1. Rol de balletjes ragout door de bloem en schud het meeste er weer af.
  2. Haal ze door het ei en dan voorzichtig door de paneermeel.
  3. Herhaal de laatste twee stappen nogmaals. Dus door het ei en de paneermeel.
  4. Frituur de ballen een paar minuten tot ze gaan drijven.


Mini saucijzen broodjes

20 stuks


  • 10 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt in een schaaltje
  • Zwart sesamzaad

Vulling:

  • 500 gr gehakt
  • 1 ui
  • 1 tenen knoflook
  • 1 ei
  • 50 gr paneermeel
  • 1 tl sambal
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 eet worcestersaus 
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien
  2. Snij de ui en knoflook en stoof in een scheutje olie tot ze zacht zijn
  3. Meng alle ingrediënten voor de vulling met elkaar en doe het in een spuitzak
  4. Spuit een baan geraakt vulling in het midden van een bladerdeeg plakje
  5. Smeer met een kwast aan 1 kant het bladerdeeg plakje in met ei
  6. Vouw het bladerdeeg dicht en druk het aan met een vork zodat ze niet open bakken.
  7. Snij de saucijzen broodjes door de midden en leg ze op een bakplaat.
  8. Bestrijk ze met het losgeklopte ei en strooi er zwart sesamzaad over heen.
  9. Bak ze 18 a 22 minuten op 200 graden.




Crispy kaas lolly

8 a 10 stuks


Benodigdheden

  • 500 gr geraspte belegen of oude kaas
  • 1 tl zwarte of witte sesamzaad
  • 1/2 tl tijm
  • 10 sate prikkers

Bereidingswijze

  1. Meng de kaas met het sesamzaad en de gedroogde tijm. 
  2. Leg een veld bakpapier op de bakplaat en zet de oven op 180 gr.
  3. Doe wat van het kaasmangels in een steker en herhaal dat 10 keer.
  4. Leg in de kaas voorzichtig een satéprikker.
  5. Bak de kaas koekjes ongeveer 10 minuten. Laat ze goed afkoelen dan worden ze krokant.


Gevulde eitjes

20 stuks

Benodigdheden

  • 10 eieren
  • 2 eet roomkaas
  • 1 eet mayonaise
  • Mes puntje kerrie
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Kook de eieren 8 minuten en spoel ze koud met koud water. 
  2. Pel de eieren en snij ze aan beide kanten een klein stukje eraf zodat ze een voetje hebben om op te staan.
  3. Snij ze door de midden. Haal de dooier uit de eitjes. Duw deze door een zeef.
  4. Meng de dooier met de roomkaas, mayonaise, kerriepoeder en breng op smaak met zout en peper.
  5. Doe de vulling in een spuitzak en spuit de eitjes op. Decoreer ze met de volgende opties.


Garnering opties:

  • 3 plakjes spek fijn gesneden en uitgebakken. Afgekoeld bovenop doen.
  • Zalm eitjes
  • Fijn gesneden bieslook
  • Kleine roosjes gedraaid van gedroogde ham.


Rosbief rolletjes met pesto, parmezaan en rucola

10 stuks


  • 10 plakjes rosbief
  • 1 stuk parmezaanse kaas
  • 1 zakje rucola
  • Pesto


Pesto

  • 1 plantje basilicum
  • 50 gr parmezaan geraspt
  • 30 gr geroosterde pijnboompitten
  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen
  • 150 ml goede olijfolie
  • Zout en peper


  1. Pluk de blaadjes van de basilicum plant.
  2. Doe de kaas, pijnboompitten, knoflook en een beetje sap van de citroen in een kom en pureer het met de staafmixer.
  3. Breng op smaak met zout en peper.


  1. Leg een plakje rosbief plat neer. Doe er een beetje zout en peper op.
  2. Leg er een beetje geraspte parmezaan op en wat rucola.
  3. Doe daar een lepeltje pesto op en rol het straks op. 
  4. Knip de rucola die uit steekt af met een schaar.
  5. Steek er een prikkertje in en rasp er nog een beetje parmezaan overheen.


Bruschetta met tomatensalsa en gedroogde ham

10 stuks


  • 1/2 stokbrood
  • 1 teen knoflook
  • Olijfolie


  1. Snij het stokbrood schuin af in plakken. Snij de knoflook door midden.
  2. Wrijf met de gesneden kan van de knoflook de broodjes in.
  3. Druppels wat olijfolie op het brood en bak ze aan een kant in een koekenpan.



Tomaten salsa

  • 4 tomaten
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 5 blaadjes basilicum
  • 1 eet aceto balsamico
  • 20 gr geroosterde pijnboompitten
  • Olijfolie, zout en peper


  1. Snij de ui en knoflook en bak aan in een scheut olijf olie. Laat afkoelen.
  2. Snij de tomaten in vieren en snij de zaadlijsten eruit.
  3. Snij de tomaten in fijne blokjes. Snij de basilicum in dunne reepjes.
  4. Voeg de balsamico, pijnboompitten, Basilicum bij de uitjes en knoflook. 
  5. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.


5 plakjes gedroogde ham ( serranoham, parmaham )

  1. Schep op een stukje geroosterd brood ruim de tomaten salsa.
  2. Snij de ham door de midden en rol er een roosje van.
  3. Leg deze op de tomaten salsa.

GIJS 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Oproep

BEAT THE MINUTE

Herken jij binnen een minuut alle hits?

Meld je aan

Laat een reactie achter



Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie



0 Reacties