NPO Radio 2 Top 2000

Coldplays Chris Martin schrijft Magic met een gebroken hart

foto: Ben Houdijk
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Coldplays Chris Martin schrijft Magic met een gebroken hart

Op dinsdag 18 en woensdag 19 juli geeft Coldplay in het kader van de Music Of The Spheres World Tour twee extra concerten en daarmee staat de band deze maand maar liefst vier keer in de Johan Cruijff ArenA. Om fans op te warmen voor het aanstaande feestje in Amsterdam duiken wij vandaag 9 jaar terug de tijd in, als de band met Magic de top 40 bestormd.

In 2014 brengt Coldplay hun zesde studioalbum Ghost Stories uit. De eerste single van de plaat, het ingetogen Magic, blijkt een regelrechte hit.

Conscious uncoupling

2014 is dus opnieuw een succesjaar voor de band. Maar privé loopt het voor frontman Chris Martin iets minder op rolletjes. Zo’n 3 weken na de release van het nummer, blijkt zijn huwelijk met Gwyneth Paltrow op de klippen te zijn gelopen. Het stel laat in een verklaring weten dat ze "ruim een ​​jaar" aan hun huwelijk hebben gewerkt en gebruiken de nu beruchte term 'conscious uncoupling' om hun break-up te omschrijven.

Martin lijkt geïnspireerd te zijn door de gebeurtenissen in zijn leven als hij Magic schrijft. De treurige songtekst van Chris suggereert dat hij niet klaar was om hun 'magische' liefde op te geven. En in een BBC Radio 1-interview met Zane Lowe bevestigd Chris Martin dat zijn single Magic inderdaad is geschreven over het stuklopen van zijn relatie met Paltrow. "Het gaat erom dat je zegt dat deze persoon echt geweldig is en magisch is, en natuurlijk moeten bepaalde delen veranderen, want dat is het leven. Maar niet alles hoeft zwart of wit of duidelijk te zijn en dat is oké", vertelt de zanger.

En ondanks dat uit elkaar gaan de zanger duidelijk pijn doet, laat hij ook weten dat hij geen wrok koestert tegenover zijn ex-vrouw. "Als je liefde niet binnenlaat, kun je het niet echt teruggeven... Je moet jezelf openstellen voor liefde. En als je dat echt doet, zal het natuurlijk soms pijnlijk zijn, maar dan komt het op een gegeven moment weer helemaal goed."

Magische beelden

Bij een hit als Magic hoort natuurlijk ook een magische videoclip. De fantasierijke zwart-wit clip is afkomstig van regisseur Jonas Åkerlund en is een ode aan de stomme film. De plot van de clip draait om een driehoeksverhouding tussen een held, een vrouw in nood en een besnorde schurk die hun liefde in de weg staat. Chris Martin neemt een dubbelrol op zich. Met behulp van een klein beetje magie verslaat Christophe (de goede Chris Martin) Claude (de slechte Chris Martin) en weet hij zo het hart van de mooie Cecile (actrice Ziyi Zhang) te veroveren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coldplay in de NPO Radio 2 Top 2000

Coldplay is in 2022 maar liefst 24 keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Het populairste nummer is Fix You, dat op de vijfde plek staat. Magic vind je terug op plaats 1039.

Ster advertentie
Ster advertentie