NPO Radio 2 Top 2000

Crazy On You: een lied met een politiek randje

foto: YouTube Still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Crazy On You: een lied met een politiek randje

In deze Top 2000 a gogo vertelt Hearts Ann Wilson hoe
dreigingen, haast én de liefde haar inspireren om Crazy On You te schrijven.

Heart is een band die op de voorgrond bestaat uit twee zussen, Nancy en Ann Wilson. “We waren normale zussen toendertijd, maar toen kwam muziek in ons leven.” Songwriter Ann Wilson vertelt hoe ze Crazy On You heeft geschreven. “Het was eerst in een soort prozavorm, ik was er zo trots op dat ik naar Nancy ben gerend met: ‘Dit móet je lezen.’” Dit terwijl Nancy gewoon ziek op bed ligt. Gelukkig vond zij de teksten ook goed.”

Alledaagse dreigingen

In het eerste couplet klinkt Anns frustraties met het ontbreken van een onbezonnen jeugd. Het tempo waarop de maatschappij draait en de dreigingen die altijd op de loer liggen, zoals oorlog, kernwapens en terrorisme inspireren haar. Zo schrijft ze dit nummer tijdens de nasleep van het hoogtepunt van de Vietnamoorlog. De Amerikaanse Ann woont zelfs een tijdje in Canada, omdat haar toenmalige partner niet wil vechten. Het koppel kan vervolgens niet terug naar huis uit angst om vervolgd te worden. “Het was een morele kwestie.”

Zingen als een man

“Crazy On You was het eerste nummer dat ik in een studio zong”, vertelt Ann verder. “Ik weet nog dat ik me heel krachtig voelde toen ik die hoge noten zong in de studio. Ik dacht: ik ga dit niet als een vrouw zingen, maar als een man.” Bekijk hier het volledige interview met Ann Wilson van NPO Radio 2 Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie