NPO Radio 2 Top 2000

The Cats' Lea is een tragisch eerbetoon aan 'een sprankelend meisje'

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Cats' Lea is een tragisch eerbetoon aan 'een sprankelend meisje'

In 1968 voert The Cats voor het eerst de Nederlandse Top 40 aan met Lea. Maar deze mijlpaal is er een met een zwarte rand. Hoe dat zit, vertelt The Cats-bassist en songwriter Arnold Mühren in de Top 2000 a gogo.

Arnold Mühren kan zich Lia Vertelman na bijna 6 decennia nog goed voor de geest halen. "Het was een sprankelend meisje, vond ik. Wij kenden haar van een groepje fans; een stuk of vier, vijf meisjes van diezelfde leeftijd. We waren er een beetje mee aan het dollen, met die meiden. En Lia was een van de leukste meiden, vond ik, een mooie Noord Hollandse deerne."

Lia

Lia is als tiener in de 60’s "een hele grote Cats-fan", vertelt haar zus. "Met vriendinnen uit het dorp, waar zij alle dagen mee naar school ging en later naar het werk, gingen ze overal naartoe."

Maar dan slaat het noodlot toe; Lia overlijdt op 19-jarige leeftijd bij een frontale botsing. Een klap voor haar familie, en voor de mannen van The Cats. Een jaar na het ongeval, op 29 november 1967, valt er een envelop op de mat in huize Vertelman. Arnold Mühren heeft een brief geschreven aan Lia’s moeder. Daarin legt de bassist en songwriter uit welke band de groep had met Lia. "Zondagavond heb ik mij er dikwijls op betrapt dat ik onder het spelen de zaal afzocht naar dat meisje met het stralende gezicht waarvan ik onbewust was gaan houden, zoals je van een goede vriend of vriendin kan gaan houden", leest Mühren voor. "Ik weet zeker dat het gezicht van Lia mij nog heel, heel lang zal bijblijven."

Lea

De muzikant en producer schrijft verder dat hij een lied heeft geschreven ter nagedachtenis aan Lia. Mühren gaat later langs om een demoversie te laten horen aan haar moeder. Zij geeft The Cats toestemming de single uit te brengen, op voorwaarde dat de band het verhaal achter de track stilhoudt.

"Ik werkte toen met mijn zusje in een confectieatelier", vertelt Lia’s zus. "Later werkte ik daar dus alleen, toen kwam het plaatje op de radio onder mijn werk door. Ik mocht niet laten merken dat het van ons Lia was, dat het niet een stuntverhaal zou worden. Dat wilde m’n mama beslist niet."

'Dubbel gevoel'

Lea is een levend monument én de eerste nummer 1-hit van The Cats. En dat bezorgt de band "een dubbel gevoel", vertelt Mühren. "Dan is er natuurlijk een soort euforie. En aan de andere kant heeft dat liedje een hele tragische achtergrond."

Bekijk hieronder de hele aflevering van de Top 2000 a gogo terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lea in de NPO Radio 2 Top 2000

Lea is sinds de eerste editie van de NPO Radio 2 Top 2000 een vast waarde in de lijst der lijsten. Hoe het nummer door de jaren heen is gestegen en gedaald, check je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie