Programma

Status Quo doet boekje open over ontstaan refrein van Down Down

  1. Nieuwschevron right
  2. Status Quo doet boekje open over ontstaan refrein van Down Down

In Top 2000 a gogo vertellen de bandleden van Status Quo over de nummer 943 in de NPO Radio 2 Top 2000, Down Down. De mannen doen een boekje open over hoe het refrein is ontstaan.

De Britse rockband Status Quo brengt in 1975 een van hun grootste hits Down Down uit. De band heeft tussen 1968 en 1990 maar liefst 23 top 10-hits in het thuisland, maar Down Down bereikt als enige de nummer 1-positie.

Helemaal niks aan

Je zou denken dat het leuk is om zo'n grote hit live te spelen, maar daar denken de heren van Status Quo anders over. "Hoe dat is? Ik haat het. Nee ik vind er niks aan. Hij vindt het leuk", vertelt Francis Rossi terwijl hij naar zijn mede-bandlid Rick Parfitt wijst. Ondanks dat Rossi niet warm wordt van het nummer, blijft de band hem wel live spelen voor de fans. "Het spelen voor zo'n publiek dat zo reageert, dat is leuk. Zij vinden het leuk en daar moeten we wat mee. Wij doen niet net of we geen verleden hebben. Veel groepen wel, maar wij doen wel oud werk."

Onder invloed van drugs

Het duo begint met het schrijven van Down Down in Engeland, maar loopt vast bij het refrein. De creativiteit barst los als ze onder de invloed van drugs zijn. "We hadden de coupletten klaar maar in het refrein miste nog iets", vertelt Rossi. "We moesten steeds denken aan het nummer Deborah van Marc Bolan en bedachten dat er iets bij moest dat klonk als 'd-d'. Zo kwamen we op Down Down dat eigenlijk nergens op sloeg bij de rest van de tekst, maar het werkte wel. Het was nou ook weer niet zo dat we tot dan toe hele betekenisvolle teksten hadden geschreven." Parfitt voegt daar lachend aan toe dat de tekst waarschijnlijk door de drugs is ontstaan. "Het waren de drugs", antwoordt Rossi vervolgens.

Wil je weten hoe de band er alles aan deed om tegen de norm in te gaan? Bekijk dan de Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Status Quo in de Top 2000

In 2020 staat Status Quo vijf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor Whatever You Want op nummer 534, opgevolgd door Roll Over Lay Down (live) op 627 en Down Down op 943. Benieuwd naar de rest van de noteringen? Bekijk hier de hele lijst.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie