NPO Radio 2 Top 2000

Scorpions spelen Wind Of Change 10 jaar na de val van de Berlijnse Muur

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Scorpions spelen Wind Of Change 10 jaar na de val van de Berlijnse Muur

Wind Of Change: de Scorpions-klassieker bij uitstek én voor velen een tekenend nummer voor de val van de Berlijnse Muur. De hardrockers spelen de powerballad in 1999 voor tienduizenden Berlijners.

In 1989 valt de Berlijnse Muur en komt er een einde aan bijna 30 jaar gedwongen scheiding tussen Oost- en West-Berlijn. Talloze nummers komen voort uit de oorlog, waaronder Over De Muur van Klein Orkest, 99 Luftballons van Nena en Nikita van Elton John. Een nummer dat vaak geassocieerd wordt met de val is Wind Of Change van Scorpions, terwijl dit nummer hier in eerste instantie niet per se over gaat.

I follow the Moskva...

Zanger Klaus Meine schrijft het nummer na een bezoek aan Moskou. In 1989 staat de band daar op het Moscow Peace Festival. Verbaasd en positief verrast door de support van Russische concertbezoekers voor een Duitse band, raakt Meine geïnspireerd. Gitarist Rudolf Schenker omschrijft het nummer aan Songfacts als 'een soort bericht-soundtrack van 's werelds meest vreedzame revolutie ter wereld'. Klaus Meine herinnert zich nog goed dat de band op een boot over de Moskva vaarde, rond de tijd van het concert. "Iedereen was er: het Rode Leger, journalisten, muzikanten uit Duitsland, uit de VS, uit Rusland - de hele wereld op een boot. Het was als een visioen: iedereen praatte dezelfde taal. Er hing een hele positieve sfeer. Die avond was de inspiratie voor Wind Of Change", vertelt hij aan NME.

Die 'wind of change' slaat volgens de bandleden dus op het langzaam uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de daarbij komende hoop op een vreedzame toekomst, maar toch wordt het nummer vooral geassocieerd met de val van de Berlijnse Muur. Dit komt ook grotendeels doordat de band videofragmenten van de val gebruikt in hun videoclip.

Officieuze hymne

In 1999, 10 jaar na de val van de muur, staat de band bij de Brandenburger Tor in Berlijn. De stad viert 10 jaar vrijheid, en hoe beter dan met het nummer dat de officieuze hymne wordt van deze historische gebeurtenis. Ondersteund door een gigantisch orkest, speelt de band de sterren van de hemel, en weten ze het gevoel van vrijheid vlekkeloos over te brengen op het publiek. Check het optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie