NPO Radio 2 Top 2000

Vanessa Carlton vertelt over de vroege piek in haar carrière in Top 2000 a gogo

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Vanessa Carlton vertelt over de vroege piek in haar carrière in Top 2000 a gogo

Vanessa Carlton vertelt wat het hebben van een hit op jonge leeftijd met je doet en hoe ze haar carrière heeft ingericht.

“Ik ben een beroerde popster”, zegt Vanessa Carlton lachend. “Maar ze hebben het wel geprobeerd.” In 2002 breekt Carlton door met A Thousand Miles, de muziekvideo is hét bekende beeld van haar: zittend achter haar piano terwijl ze door een stad gereden wordt. In A Thousand Miles bezingt Vanessa dat ze graag een andere toekomst voor zichzelf ziet. Hier praat ze dan ook uitgebreid over in Top 2000 a gogo. “Mijn vroegere werk is echt een tiener die volwassen wordt.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als een aap in het circus

Vanessa vertelt onder andere over haar band met platenmaatschappijen: “Ik ben geen fan van de muziekindustrie. Als je geen mensen om je heen hebt die je beschermen en je eraan herinneren dat je een keuze hebt, kun je verbitterd raken. Dan voel je je net een aap in het circus.” Door haar vroege succes was Vanessa al snel onafhankelijk van die maatschappijen. Ze vertrekt bij een grote platenlabel en gaat zelf albums maken in 2010. De albums die zij onafhankelijk maakt laten een proces zien. Een proces van verwerking van verschillende tegenslagen waar Vanessa tegen aanloopt in haar leven. Zo heeft ze niet alleen drank- en drugsproblemen gehad, maar kwam Vanessa er ook achter dat ze PCOS heeft, waardoor ze geen kinderen kan krijgen. “Ik zorgde niet goed voor mezelf, ik wilde weer gezond zijn.”

Gênant

Vanessa is ondertussen duidelijk over het verschil tussen de nummers die ze nu schrijft tegenover de nummers die ze vroeger schreef. “Voor mij is muziek nu een manier om contact te maken met de buitenwereld en niet meer zo intens persoonlijk als m’n eerste nummers. M’n eerste album was het eerste wat ik ooit schreef. Het is dus nogal gênant.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie