Artiest

Vanessa Carlton

  1. Artiestenchevron right
  2. Vanessa Carlton
Amerikaanse singer-songwriter die in 2002 een grote hit scoort met 'A Thousand Miles'. De liedjes 'Ordinary Day' en 'Pretty Baby' floppen helaas, maar begin 2003 haalt Vanessa Carlton, samen met de Counting Crows, opnieuw de Top 20 met 'Big Yellow Taxi'.

Vanessa Carlton komt uit een muzikaal nest. Haar moeder is pianolerares en nog voor Vanessa geboren is, speelt zij voor haar dochter stukken van Mozart. Dat het meisje een muzikaal talentje is, wordt duidelijk na een dagje Disneyland. Vanessa heeft 'It's A Small World' gehoord en zoekt de klassieker uit op de piano.

Liedje

Op 8-jarige leeftijd schrijft ze haar eerste liedje. Even ziet het er naar uit dat Vanessa professioneel balletdanseres gaat worden. Ze is veertien wanneer ze wordt aangenomen op de School Of American Ballet. Maar na anderhalf jaar verliest Vanessa de drive en de lol om verder te gaan. Ze is zeventien als ze in Manhattan haar geld verdient als serveerster. In haar vrije weekeinden rijdt ze, met haar viersporenmachine op de achterbank, naar het huis van haar ouders in Pennsylvania. Daar staat haar piano en samen met haar vader neemt Vanessa haar eerste demo op. De hond zorgt ervoor dat de opnamen vaak over moeten...

Demo

De demo komt uiteindelijk in de handen terecht van de A&R-manager van platenmaatschappij Universal. Tijdschrift Rolling Stone noemt eind 2001 Vanessa Carlton een artieste om in de gaten te houden. De single 'A Thousand Miles' wordt begin 2002 een grote hit in de Verenigde Staten. Het is de voorloper van het album Be Not Nobody waarop onder andere de Rolling Stones-cover 'Paint It Black' staat.