NPO Radio 2 Top 2000

George Michael schrijft Wake Me Up Before You Go-Go na een slaperige vergissing

foto: Still Youtube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. George Michael schrijft Wake Me Up Before You Go-Go na een slaperige vergissing

In 1984 lanceerde Wham! de single Wake Me Up Before You Go-Go, wat zou uitgroeien tot hun allereerste nummer 1-hit. Tijd om in het verhaal achter deze klassieker te duiken.

George Michael en Andrew Ridgeley ontmoeten elkaar op school, vertelt Ridgeley tijdens de opnames van de Top 2000 a gogo. Michael is nieuw en zijn docent vraagt of iemand hem wegwijs kan maken. “Ik stak mijn hand op", zegt Ridgeley. "Het was mijn eerste nieuwe klasgenoot en ik dacht: gaaf. Dit kan leuk worden. En al snel waren de beste vrienden."

'Maak me wakker'

Door de jaren heem blijven de twee goed bevriend. Ook op muzikaal vlak blijk het te klikken, want in 1981 richten de vrienden Wham! op. "De twee namen thuis hun eerste demo's op van wereldhits als Club Tropicana en Careless Whisperer en toen was daar het contract voor Wham!. En opeens waren zij de concurrent van groepen als Duran Duran", vertelt Morad El Ouakili in Met Morad.

Wham! is een groot succes. En als gevolg daarvan zijn Michael en Ridgeley continu onderweg. Andrew Ridgeley ziet het dan ook niet zitten om een huis te kopen. En slaapt als hij in de buurt is bij zijn ouders.

Morad legt uit hoe dat uiteindelijk leidt tot het vrolijke Wake Me Up Before You Go-Go. "Omdat Wham! zo succesvol was en continu onderweg was, besloot Andrew Ridgeley om geen huis te kopen, maar sliep hij telkens bij zijn ouders thuis. En dan moet je even voorstellen hij sliep dus op een dag bij zijn ouders thuis en plakte een briefje op de deur van zijn slaapkamer. Daarop schreef hij 'wake me up up', per ongeluk op; twee keer dus dat woord. Hij vertelt het aan George Michael en die schreef er een waanzinnig nummer bij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De vreugde van muziek

Na 4 spectaculaire jaren valt het doek voor Wham!. Maar het einde van het legendarische duo als Wham!, betekent niet dat daar de vriendschap ook stopt. Michael en Ridgeley zien elkaar elk jaar tijdens kerst. "Maar sinds 2016 zal de kerst voor Andrew en menig Wham!-fan nooit meer hetzelfde zijn", zegt de dj. De zanger overlijdt op Eerste Kerstdag van dat jaar in Goring-on-Thames.

"53 is heel jong om te sterven", vertelt Ridgeley. "Maar ik probeer terug te denken aan de mooie momenten. Hij gaf ons het beste van zichzelf en dat was zijn muziek. Er sprak altijd hoop uit zijn muziek. Hij zou herinnerd willen worden om het plezier en de vreugde die zijn muziek schonk. Daar moet je aan denken als je naar zijn muziek luistert."

Het verhaal achter... Wake Me Up Before You Go-Go van Wham!

NPO Radio 2 Top 80's

Van 5 t/m 9 februari staat NPO Radio 2 in het teken van de jaren 80. Vijf dagen lang hoor je de mooiste nummers uit de 80's voorbijkomen. Welk nummers mogen echt niet ontbreken tijdens deze week?

Klik hier om je stem uit te brengen

Ster advertentie
Ster advertentie