NPO Radio 2 Top 2000

Sylvain Lebel schrijft Laat Me over de hoop op een leven na de dood

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Sylvain Lebel schrijft Laat Me over de hoop op een leven na de dood

In deze aflevering van de Top 2000 a gogo vertelt Sylvain Lebel over een nummer dat hij schrijft na de dood van zijn vader, Ma dernière volonté (Vivre). Het wordt eerst gezongen door Serge Reggiani, maar is in Nederland vooral bekend dankzij de versie van Ramses Shaffy, die er een grote hit mee scoort als Laat Me.

Tekstschrijver Sylvain Lebel woont inmiddels in het Franse kustplaatsje La Rochelle, waar hij nog altijd muziek schrijft. Maar in 1975 verblijft hij in een studio in de buurt van Place de Clichy in Parijs. Lebel wordt geplaagd door negatieve emoties na de dood van zijn vader, die hem 2 à 3 jaar eerder is ontvallen.

Het leven en de dood

"Op een avond, ik weet niet waarom, heb ik daarover iets geschreven", vertelt Lebel. Hij vindt het vervelend om te moeten toegeven – zijn proces duurt doorgaans een stuk langer – maar de tekst staat binnen 5 minuten op papier. "En we vonden ook meteen de juiste zanger: Serge Reggiani. Het was gewoon een wonder."

In het lied beschrijft Lebel de laatste periode van het leven van zijn vader, die bang is voor de dood en dan vooral wat hem daarna wacht. "Mijn vader was een atheïst in hart en nieren. Hij geloofde niet in God. Maar in zijn nadagen zocht hij continu de pastoor op. Dat houdt dus in dat hij met vragen zat. Vragen over God en over wat er na het leven komt. In het chanson hoor je: 'Zeg mij dat de Heer bestaat.' Ik hoop dat na mijn dood datgene bestaat waarin ik nooit geloofde. Want ik ben bang. Ik ben bang…"

De dood - en overigens ook het leven – spelen vaak een rol in de teksten van Lebel. "Je hebt maar een paar grote thema’s in het leven: het leven de liefde en de dood. Ik ben me ervan bewust dat dit eindig is. Dat weerhoudt me er niet van om te leven."

'Kippenvel'

In 1978 brengt Ramses Shaffy zijn Nederlandse versie van het nummer uit. "Toen ik de Nederlandse versie ontving, die van Ramses Shaffy snapte ik geen woord van wat hij zong, maar ik voelde de emotie. Kippenvel", vertelt de tekstschrijver. "De zanger is geweldig. Hij zingt iets anders, maar de strekking is gelijk. Hij zingt ook over de dood. Je kunt 20 versies maken die elk anders zijn, maar het gevoel zal internationaal hetzelfde blijven. Dat gevoel is de essentie en dat blijft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Laat Me in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Laat Me twee keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De uitvoering van Ramses Shaffy staat op plek 167, gevolgd door de samenwerking met Alderliefste en Liesbeth List op plek 425.

Ster advertentie
Ster advertentie