Artiest

Foo Fighters

  1. Artiestenchevron right
  2. Foo Fighters
Foo Fighters zijn een Amerikaanse rockband die in 1995 wordt opgericht door ex-Nirvana-drummer Dave Grohl. In datzelfde jaar komt hun debuutplaat uit. Het negende album van de band, Concrete and Gold, verschijnt in 2017.

De Foo Fighters zijn het geesteskind van de ex-drummer van Nirvana, Dave Grohl. De naam is geïnspireerd op het Amerikaanse leger, dat in de tweede wereldoorlog UFO's als Foo Fighters bestempelt. De band bestaat uit Dave Grohl (vocalen, gitaar), Pat Smear (gitaar), Chris Shiflett (gitaar), Nate Mendel (bas), Taylor Hawkins (drums) en Rami Jaffee (keys). 

Zelfmoord Kurt Cobain

Na de zelfmoord van Kurt Cobain (Nirvana) zondert Dave zich een aantal maanden af om in alle anonimiteit verder te werken aan solo-projecten. Het mediacircus draait op dat moment op volle toeren en melkt de zelfmoord van de grungekoning gigantisch uit. Grohl mijdt alle publiciteit en wil geen woord kwijt over het dramatische lotgeval van Cobain. In 1995 komt het album Foo Fighters uit. In tegenstelling tot wat iedereen verwacht, staat Grohl plots met een gitaar rond zijn nek voor een microfoon. Hij heeft ook zelf alle gitaar-, bas- en drumpartijen ingespeeld. Het album bulkt van de powerpop en heeft een karrenvracht hitgevoelige songs in huis.

The Colour And The Shape

In 1997 volgt The Colour And The Shape. In hetzelfde jaar verlaat Pat Smear de band en wordt tijdelijk vervangen door Franz Stahl, een gitarist waar Grohl nog mee samenspeelde bij het hardcoregroepje 'Scream'. Smear keert later terug bij de band.

'Learn To Fly'

Album nummer drie, There is Nothing Left to Lose, wordt geproduceerd in samenwerking met Adam Kasper (Pearl Jam, Soundgarden). De single 'Learn To Fly' (met de hilarische clip) is een voltreffer. 

Studio

Eind 2001 gaan Foo Fighters de studio in voor de opname van hun vierde album. Als de opnamen zijn afgerond, brengt Dave Grohl enige tijd door met de heren van Queens of the Stone Age. Hij helpt ze bij het afronden van hun album Songs for the Deaf. In 2002 verschijnt het vierde album van Foo Fighters, One By One, met daarop de single 'All My Life'. Drie jaar later volgt In Your Honour, een dubbelcd met een rock- en een akoestische kant. De band krijgt aardig wat kritiek van fans omdat ze een duet opnemen met jazz-zangeres Norah Jones. Foo Fighters staan in 2005 op Lowlands. In 2007 volgt album nummer zes: Echoes, Silence, Patience & Grace. 'The Pretender' en 'Long Road To Ruin' doen het retegoed bij het publiek.

Verzameltijd

In 2009 legt Grohl komt er een compilatiealbum. Alle grootste hits en twee nieuwe tracks komen op het verzamelalbum met de toepasselijke naam Greatest Hits. 'Wheels' is een van de nieuwe nummers en wordt als single uitgebracht.

Wasting Light

De Foo Fighters komen in 2011 met hun zevende studioplaat Wasting Light. Het album bevat een aantal instant klassiekers. De singles 'Rope' en 'Walk' worden dan ook allebei uitgeroepen tot 3FM Megahit. Datzelfde jaar staan de Foo Fighters op Pinkpop. Tijdens de show ontstaat een legendarisch moment als Grohl het nummer 'Learn To Fly' stillegt omdat er een enorme regenboog in de lucht te zien is. 

Sonic Highways

Het jaar 2014 staat in het teken van het achtste studioalbum: Sonic Highways. Bijzonder aan deze plaat is dat het album opgenomen in acht verschillende Amerikaanse steden. 'Something From Nothing' is de eerste single van de gehypte cd. Naast een album verschijnt de gelijknamige serie, die wordt uitgezonden door de televisiezender HBO. In 2015 wordt het 20-jarig bestaan van de groep gevierd met een speciaal optreden op the Fourth of July, dat deel uitmaakt van de promotour van Sonic Highways.

Concrete and Gold

In 2015 wordt een gratis EP uitgebracht: Saint Cecilia, twee jaar later volgt het negende studioalbum Concrete and Gold. De single ‘Run’ wordt meteen 3FM Megahit en artiesten als Justin Timberlake, Boyz II Men en Paul McCartney laten van zich horen op het album. In de zomer van 2018 staan Foo Fighters op Pinkpop.