NPO Radio 2 Top 2000

Meat Loafs Paradise By The Dashboard Light is volledig bij elkaar geacteerd

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Meat Loafs Paradise By The Dashboard Light is volledig bij elkaar geacteerd

In 1977 brengt Meat Loaf zijn album Bat Out Of Hell uit, met als kroonjuweel het rockopus Paradise By The Dashboard Light: een 8,5 minuut durende musical vol lust, extravagantie en… honkbal.

Meat Loaf ontmoet Jim Steinman begin jaren 70 in New York, waar hij op dat moment in musicals speelt. Steinman is componist en hoopt op dat moment zijn musical Neverland, geïnspireerd door het verhaal van Peter Pan, naar Broadway te brengen. Het duo gaat samen aan de bak en ontwikkelt Bat Out Of Hell: een theatraal, over de top rockalbum.

It Never Felt So Good, It Never Felt So Right

Steinman verklaart dat hij 'het ultieme auto/seksnummer waarin alles uiteindelijk fout gaat' wil maken, en zo is rockopera Paradise By The Dashboard Light geboren. Het nummer vertelt het verhaal van twee 17-jarigen die voor het eerst de liefde willen gaan bedrijven in een auto en alle gevoelens en gedachten die daarbij komen kijken. Meat Loaf schetst de situatie in het eerste deel van het nummer: geparkeerd naast een meer, niemand in de buurt, het mannelijk deel van het duo dat verklaart dat ze vanavond de volgende stap gaan zetten.

Alle honken gepasseerd

Deze verklaring vloeit over in een radiobericht. Honkbalverslaggever Phil Rizzuto omschrijft in feite de situatie alsof hij erbij zit in de auto. De man rent vlekkeloos langs alle honken, tot de vrouw besluit hem uit te gooien en toch niet verder te gaan. Meat Loaf is groot fan van The New York Yankees en besluit Rizzuto te vragen dit stuk in te spreken. Rizzuto geeft achteraf aan dat hij geen idee had dat dit stuk over seks ging en besloot, na het ontvangen van boze brieven van conservatieve Yankees fans, dan ook niet mee op tour met Meat Loaf.

Eeuwige trouw

Stop right there! De vrouw in het duo wil eerst horen dat hij voor altijd bij haar blijft en met haar trouwt. Actrice en zangeres Ellen Foley zingt de vrouwelijke stukken in, en vertelt in een interview met The New York Times dat ze Meat Loaf uitnodigde in de studio, zodat ze tegen hem kon zingen: "We waren allebei aan het acteren. Hij speelde de zielige, bange, opgewonden jongen.” Foley werd vanwege andere verplichtingen vervangen door actrice en zangeres Karla DeVito in de videoclip, die ook mee ging op tour met Meat Loaf. Het is wel Foleys stem die altijd te horen was en te horen blijft.

Doorgedraaide tiener

Paradise By The Dashboard Light eindigt in de huidige tijd, waar de man terugverlangt naar vroeger en de vrouw blijer dan ooit is met de relatie. Het nummer komt tot hier tot climax, met een samenzang van Meat Loaf en Foley dat volledig door elkaar heenloopt. Een mogelijke knipoog naar de onenigheid in de relatie van het koppel. E Street Band drummer Max Weinberg speelde de drums in bij de opnames. Hij sprak uit dat Steinman hem aanmoedigde om een 'doorgedraaide tiener' te spelen en volledig los te gaan op de drums, wat te horen is in het laatste, finalehoofdstuk van het nummer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zo volg je de NPO Radio 2 Top 2000

De beste, leukste en mooiste liedjes ooit hoor je van 25 t/m 31 december in de Top 2000! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online. Bekijk de lijst van dit jaar.

>> KLIK HIER OM DE LIJST VAN 2023 TE BEKIJKEN <<

Ster advertentie
Ster advertentie