NPO Radio 2 Top 2000

Hoe toetsenist Richard Coles van The Communards uiteindelijk toch priester werd

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe toetsenist Richard Coles van The Communards uiteindelijk toch priester werd

Toetsenist Richard Coles begint halverwege de jaren 80 samen met zanger Jimmy Somerville de band The Communards. Tegenwoordig heeft Coles een heel ander beroep dan muzikant. Hij is namelijk priester geworden.

Richard Coles is 12 jaar wanneer hij ontdekt dat hij op mannen valt. Hij groeit op in een religieuze familie en voelt vanwege zijn seksualiteit de noodzaak om huis en haard achter zich te laten. "Ik zou hier nooit kunnen aarden", licht hij toe in deze aflevering van Top 2000 a gogo.

Jimmy Somerville

Uiteindelijk belandt Richard in Londen. Daar volgt een weerzien met Jimmy Somerville, die dan nog lid is van Bronski Beat. "Maar hij was ontevreden en besloot op te stappen", herinnert Richard zich. "Toen hebben we The Communards opgericht. In die tijd kon je goed geld verdienen met popmuziek. Je hele leven verandert."

Richard en Jimmy brengen twee albums uit en hun cover van Don't Leave Me This Way wordt een grote hit. Toch besluiten beide bandleden in 1988 hun eigen weg te gaan. En zo komt er voor Coles een einde aan een kort, maar zeer turbulente carrière in de popmuziek. Hij besluit op zijn 29e toch weer terug te keren naar de kerk. Benieuwd hoe dat ging? Bekijk hieronder de hele video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Communards in de NPO Radio 2 Top 2000

The Communards staan sinds de allereerste editie in de NPO Radio 2 Top 2000. Check hier hoe Don’t Leave Me This Way door de jaren heen is gestegen en gedaald in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie