Artiest

Bronski Beat

  1. Artiestenchevron right
  2. Bronski Beat
Engels trio dat begin jaren '80 grote hits scoort. Bronski Beat staat in de zomer van 1984 op nummer 4 in de Top 50 en bivakkeert uiteindelijk 13 weken in de hitlijst. Een jaar later verlaat frontman Jimmy Somerville de band om The Communards op te richten. Ook The Communards scoren een nummer 1-hit, en wel met 'Don't Leave Me This Way'.

De Schotse Steve Bronski zorgt in 1983 voor de naam van zijn band: Bronski Beat. Eigenlijk heet hij Steve Forrest. (De naam Bronski komt van een personage in het boek Der Blechtrommel van Günther Grass.) Samen met Larry Steinbachek en Jimmy Somerville richt hij Bronski Beat op en een jaar later verschijnt Age Of Consent.

Homoseksualiteit

De titel slaat op de leeftijd waarop homoseksualiteit in bepaalde landen is toegstaan. Jimmy Somerville steekt zijn homoseksualiteit niet bepaald onder stoelen of banken. Dat is duidelijk te horen op 'Smalltown Boy' (en te zien in de clip die het nummer vergezelt.) 'Smalltown Boy' haalt in de zomer van 1984 de eerste plaats in zowel Nederland als Engeland.

Opstappen

De daaropvolgende twee singles, 'Why' en 'It Ain't Necessarily So', worden ook hits. Marc Almond is in 1985 te horen op een medley van 'I Feel Love' en 'Johnny Remember'. Na deze single stapt Jimmy Somerville op en richt The Communards op.