NPO Radio 2 Top 2000

Money, Money, Money bezorgt ABBA meer dan financiële rijkdom: 'Het is mijn favoriet'

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Money, Money, Money bezorgt ABBA meer dan financiële rijkdom: 'Het is mijn favoriet'

20ste eeuwse cabaretinvloeden, een frappant piano intro van Benny Andersson en catchy lyrics uit de pen van Björn Ulvaeus. Het is halverwege de jaren 70 recept voor een - opnieuw - flinke hit van de Zweedse popgroep ABBA.

De opnames van Money, Money, Money starten op 17 mei 1976 in de Stockholmse Metronome Studio. Aanvankelijk wijkt het nummer af van ABBA's gebruikelijk pop-deuntjes en klinkt de demo ietwat Centraal-Europees. Aan de opname wordt zelfs een vioolpartij in Romani-stijl toegevoegd en Björn schrijft een bijbehorende songtekst, getiteld Gypsy Girl. Toch zijn Benny en Björn niet helemaal tevreden over het resultaat...

'Buy a bunny'

Tijdens eerdere sessies had Björn gebruik gemaakt van de zin "money, money, money". Op de opnames van die sessie kun je hem de lyrics tijdelijk horen opvullen met onzinnige zinnetjes als "money, money, money, milk and honey" en "money, money, money, buy a bunny". Het oorspronkelijke instinct om het nummer Money, Money, Money te noemen, laat de muzikant niet los. Zodoende wisselt ABBA het thema terug naar geld en laat de band de viool in het eindresultaat grotendeels achterwege, met uitzondering van een gebogen noot na "I’d fool around and have a ball."

Tegen '76 heeft ABBA al een aantal hits gescoord met de Eurovisie-inzending Waterloo, maar ook I Do I Do I Do I Do, S.O.S. en Mamma Mia. ABBA is op dreef en aan geld is tijdens het opnameproces zodoende geen gebrek. Toch draait de volgende hit-in-de-maak om een arme vrouw in een "rich man’s world". Ze droomt ervan een rijke man aan de haak te slaan of haar eigen rijkdom te vergaren in de casino’s van Las Vegas of Monaco.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Money, Money, Money komt tegelijkertijd met ABBA-klassiekers als Dancing Queen en Knowing Me Knowing You uit op het vierde album van de band, Arrival. "Het is mijn favoriet. Van alle dingen die we hebben gedaan, is dit de beste", vertelt Benny tijdens de release van de plaat in oktober 1976 over Money, Money, Money. "Het is een heel eenvoudige opname” vervolgt hij. "Het is vrij eenvoudig en er zit een soort spanning in, als deuntje."

Money, Money, Money is niet alleen favoriet van Benny. Het nummer staat bovenaan de hitlijsten in maar liefst zes landen. Alleen in Nederland al staat het nummer 12 weken lang op de nummer 1 positie. En zo brengt Money, Money, Money brengt weer de nodige cash in het Zweedse laatje.

Rendabel oeuvre

Bijna 50 jaar na het succes van de single plukken de ABBA-leden nog altijd de vruchten van hun iconische werk. ABBA’s oeuvre, met onder meer internationale hits als Dancing Queen en Money, Money, Money, wordt de afgelopen decennia ingezet voor meerdere projecten, waaronder boeken, theateruitvoeringen en films.

En waar de Zweedse popgroep zich halverwege de jaren 70 al niet druk hoeft te maken over 'money', is de financiële situatie de bandleden er de afgelopen decennia zeker niet op achteruit gegaan. Eerder dit jaar delen Benny en Björn nog in een dividend van bijna 1 miljoen pond, nadat de Mamma Mia!-franchise een flinke winst pakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie