NPO Radio 2 Top 2000

The Rolling Stones-concert in Paradiso 'beste concert' ooit volgens Keith Richards

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Rolling Stones-concert in Paradiso 'beste concert' ooit volgens Keith Richards

In 1994 besluiten The Rolling Stones op eigen initiatief kleinere zalen aan te doen om hun nummers akoestisch te laten horen. In 1995 is het Amsterdamse Paradiso aan de beurt.

Op 26 en 27 mei 1995 staan The Rolling Stones op de agenda van Paradiso. De band zit middenin de Voodoo Lounge Tour en neemt tegelijkertijd het livealbum Stripped op. Op dat album staan klassieke tracks in een uitgeklede vorm, maar ook wat minder bekende nummers van de Stones. Het idee van de mannen om een akoestische tour te doen komt van MTV Unplugged, dat in hetzelfde tijdperk wordt uitgezonden. Een van de poppodia die de band aandoet is de Amsterdamse poptempel Paradiso. De zaal moet flink worden verbouwd, om plaats te maken voor de opnameapparatuur moet er een extra balkon worden geplaatst.

Stones-proof

Terwijl de geheime verbouwingen in Paradiso gaande zijn, hebben fans geen idee. Tot twee weken voor het concert was de locatie namelijk nog geheim. Toch leefde het concert in heel Amsterdam. Vanwege die hoeveelheid apparatuur is er in Paradiso maar ruimte voor een paar honderd bezoekers. De duizenden Stones-fans die geen kaartje kunnen krijgen, kijken het optreden live op een groot scherm op het Museumplein.

Champions League finale

Dat blijkt overigens ook een hele operatie, aangezien Ajax in dezelfde week de Champions League wint. De huldiging van het elftal van Louis van Gaal vindt een dag voor de eerste show van The Rolling Stones plaats, naar verluidt zien Jagger en de rest van de band hoe de spelers in de stad verwelkomd worden. Maar achteraf blijkt alle moeite om deze Stones-optredens op te zetten het helemaal waard. Keith Richards zou de twee concerten later beschrijven als de beste optredens die The Stones ooit hebben gegeven.

Bekijk hier Gimme Shelter live in Paradiso:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Rolling Stones in de Top 2000

In 2021 staan de Stones 23 keer in de lijst. De hoogste notering gaat naar hun hit Paint It Black op nummer 50. Benieuwd naar de rest van de noteringen? Bekijk hier de hele NPO Radio 2 Top 2000 van 2021.

Ster advertentie
Ster advertentie