NPO Radio 2 Top 2000

Rodger Hodgson speelt Fool’s Overture met orkest bij Night Of The Proms

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Rodger Hodgson speelt Fool’s Overture met orkest bij Night Of The Proms

Het bombastische Fool’s Overture is een achtbaan aan muziekstukken achter elkaar. Deze liveversie uit 2004, met orkest, gooit daar nog een schepje bovenop.

In 1977 brengt Britse progressieve rockband Supertramp album Even In The Quietest Moments... uit. Het is hun vijfde studioalbum en komt uit in de hoogtijdagen van hun commerciële succes. De plaat brengt onder andere hit Give A Little Bit voort. De afsluiter van het album is Fool's Overture: een nummer met een historisch randje.

Geen duidelijke richting

Voormalig frontman van de band Roger Hodgson schrijft het nummer zonder een duidelijke richting, maar met verschillende insteken. Het is een interessante cocktail van geloof, de Tweede Wereldoorlog en de neergang van de mensheid. "History recalls how great the fall can be, while everybody's sleeping, the boats put out to sea. Het ging veelal over de manier hoe ik het leven bekeek, dat mensen in ontkenning waren over de richting die we op gingen en de richting die de planeet op ging", vertelt Hodgson op zijn Facebookpagina.

"Er zit zoveel in dit nummer, het is moeilijk om het vast te leggen op een richting. Churchill komt voorbij en ik heb het over Jezus in het tweede couplet." De quote van Churchill komt uit zijn bekende Tweede Wereldoorlog speech 'We Shall Fight On The Beaches'. Ook maakt Supertramp nummer Dreamer een mini-gastoptreden in het laatste hoofdstuk van het nummer.

Kippenvel

"Fool's Overture is een van mijn favoriete stukken die ik ooit heb geschreven. Het kwam op een enorm magische manier samen. Het waren eigenlijk drie losse muziekstukken die ik al een aantal jaar had, en op een dag kwamen ze gewoon samen in, naar mijn mening, een magnifiek, episch muziekstuk", vervolgt Hodgson op zijn Facebookpagina. Hij geeft aan dat hij tijdens het schrijfproces alle delen van een orkest in zijn hoofd kan horen. Het is dan ook zijn grote droom om het nummer met een orkest te spelen, en kan zijn geluk niet op als dit werkelijkheid wordt. Hij verlaat de band in de jaren 80 en begint tijdens optredens in de jaren 90 een orkest uit te nodigen voor Fool's Overture. "Ik krijg tot de dag van vandaag nog steeds kippenvel elke keer als ik de kans krijg om dat te doen."

Night Of The Proms

Een van die keren is tijdens Night Of The Proms in Frankrijk in 2004. Hij speelt niet samen met Supertramp, maar met een volledig orkest inclusief achtergrondkoor. Het is en spectaculaire uitvoering van het nummer, dat door het orkest nog meer kracht krijgt. Check het optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Supertramp in de NPO Radio 2 Top 2000

Supertramp staat in 2023 11 keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is School op plek 57. Fool's Overture staat op plek 70.

Ster advertentie
Ster advertentie