NPO Radio 2 Top 2000

Andrew Ridgeley over Careless Whisper: 'Ik stemde in dat George het solo uitbracht'

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Andrew Ridgeley over Careless Whisper: 'Ik stemde in dat George het solo uitbracht'

Terwijl Wham! de ene na de andere internationale hit scoorde, bracht George Michael met Careless Whisper zijn eerste solosingle uit. Andrew Ridgeley vertelt over het ontstaan en het uitbrengen van de plaat.

Wham! is de uiting van een bijzondere vriendschap tussen George Michael en Andrew Ridgeley. Andrew vertelde al eerder in een Top 2000 a gogo hoe hij en George elkaar ontmoetten in de schoolbanken. In de Top 2000 a gogo vertelt hij het verhaal achter de hit Careless Whisper.

Twee ideeën vullen elkaar perfect aan

Andrew leest een passage voor uit Wham! George & Ik waaruit het verhaal van Careless Whisper duidelijk wordt: "In de avonden oefende ik eindeloos op m'n favoriete nummers waar Yog (zijn bijnaam voor George) en ik mee konden werken. Eén bepaald idee riep triestheid op. Het vroeg om een treurige melodie en een langzaam ritme. Een paar dagen later kwam Yog langs en ik speelde het voor hem. Wat vind je hiervan, vroeg ik, terwijl ik de akkoorden aansloeg." Het idee van het nummer paste precies bij iets dat Michael zelf al in zijn hoofd had. De ideeën vulden elkaar perfect aan en zo ontstond Careless Whisper. ​Lees verder onder de video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet op het debuutalbum

Het nummer viel als een puzzel in elkaar, maar haalde het niet tot het debuutalbum. "Het paste toen niet bij de stijl van Wham! en waar we voor stonden, namelijk jeugdigheid, uitbundigheid, vitaliteit en energie. Op Fantastic zou het totaal niet hebben gepast", vertelt Andrew. Het was een kwestie van afwachten tot George de band zou verlaten en toen die dag kwam, wilde George Michael Careless Whisper als solosingle uitbrengen.

In VS uitgebracht onder Wham!

Andrew stemde hiermee in, maar wilde George wel duidelijk maken dat de plaat solo in de Verenigde Staten niet zou gaan scoren. "George was in de VS nog niet bekend genoeg om het nummer voldoende succes te geven. Hij begreep dat het in de VS een Wham!-nummer moest zijn om het de beste kans te geven om een hit te worden." Een goede beslissing van de heren, want het nummer werd in vele landen een nummer 1-hit.

Ster advertentie
Ster advertentie