Artiest

George Michael

  1. Artiestenchevron right
  2. George Michael
Eén van de beste schrijvers en vertolkers van de commerciële pop in de jaren '80 en '90. De in Grieks-Cyprus geboren Georgios Kyriacos Panayiotou begint zijn carrière in het kwartet The Executive, en verkrijgt nadien, samen met schoolkameraad Andrew Ridgeley, wereldroem met het duo Wham!

Solocarrière

De groep veroorzaakt hysterie bij jonge en minder jonge meisjes. George Michael blijkt de belangrijkste zanger en componist en brengt twee solosingles uit, 'Careless Whisper' in 1984 en 'A Different Corner' volgt twee jaar later. Wham! stopt en George Michael is, in tegenstelling tot Ridgeley, klaar voor een succesvolle solocarière. Die gaat bliksemsnel van start met de singles 'I Knew You Were Waiting (For Me)', een duet met Aretha Franklin en 'I Want Your Sex', een suggestief nummer dat in verschillende landen niet op de openbare zenders mag worden uitgezonden. 

Faith

Faith verschijnt in oktober 1987 en is het eerste soloalbum van George Michael. Er worden meer dan zeven miljoen exemplaren van verkocht. Het album bevat zes Amerikaanse top 5-hits, waarmee George Michael het record van Michael Jacksons Thriller verbetert. Met de opvolger Listen Without Prejudice. Vol.1 brengt de zanger een zeer persoonlijk album. De plaat is soberder, bevat sterke teksten en met 'Freedom' haalt hij uit naar zijn verleden met Wham! 

Queen

Terwijl hij het tweede deel van Listen Without Prejudice afwerkt, raakt Michael in een juridische strijd verwikkelt met Sony Music. Hij verwijt zijn platenmaatschappij zijn laatste album niet volwaardig gepromoot te hebben en wil af van zijn contract dat hem voor vijftien jaar en acht albums bindt. In afwachting van de uitspraak van de rechter weigert George Michael nog platen op te nemen, maar hij levert met o.a. 'Too Funky' nog wel enkele bijdragen aan het liefdadigheidsalbum Red Hot  + Dance. Ook maakt hij samen met Lisa Stansfield en Queen een mini-CD, als eerbetoon aan de overleden Queen-zanger Freddie Mercury. 

Dreamworks

In 1995 verliest hij zijn rechtszaak tegen Sony, maar zijn contract wordt afgekocht door de muziekafdeling van Dreamworks -het amusementsbedrijf van o.a. Steven Spielberg. In 1996 verschijnt de single 'Jesus to a Child', wat later gevolgd wordt door het album Older. 'Fastlove' wordt net als 'Jesus To A Child' een hit, maar de verkoopresultaten van het album vallen tegen. 

Homoseksueel

In 1998 wordt George Michael in Los Angeles gearresteerd wanneer hij in een openbaar toilet wordt gesignaleerd in het bijzijn van een undercoverpolitieagent. Even later maakt hij op CNN zijn homosexualiteit bekend en verschijnt de single 'Outside', waarmee hij uithaalt naar het incident. De single staat ook op zijn verzamelalbum Ladies & Gentlemen, The Best Of George Michael. Omdat George niet tevreden is met het promotiewerk van Virgin, keert hij ook deze platenmaatschappij de rug toe. Bij Universal verschijnt 'Freeek'. De single wordt een Top 10 hit. Met de opvolger, 'Shoot The Dog', haalt de zanger de woede van de Verenigde Staten op zijn dak. In de clip wordt President Bush nogal belachelijk gemaakt. 

Patience

In 1999 verschijnt het cover album Songs From The Last Century. Pas 5 jaar daarna verschijnt in maart 2004 het nieuwe album van Michael, getiteld Patience.

Symphonica Tour

In mei 2011 kondigt George Michael een tour aan met een orkest genaamd 'Symphonica Tour'. Later worden er ook concerten in Australië toegevoegd aan de tour. Hij speelt met name muziek van de Songs from the Last Century en Patience albums.

Gezondheidsproblemen

Michael wordt in november 2011 opgenomen in het ziekenhuis in Wenen. Hij heeft een longontsteking opgelopen en ligt bijna twee weken op de intensive care. Eind december wordt Michael ontslagen uit het ziekenhuis. Uit dank voor de goede medische zorg belooft hij een duizendtal kaarten aan het personeel voor een toekomstig optreden in Wenen.

Hervatting Symphonica Tour

Maart 2012 kondigt George Michael aan zijn Symphonica Tour in september van het jaar weer te gaan hervatten. Hij voegt ook een extra optreden in Amsterdam toe. Michael staat op 14 september in de Ziggo Dome in Amsterdam.


Overlijden

Op 25 december 2016 overlijdt George Michael op 53-jarige leeftijd aan hartfalen. George Michael zou volgens zijn familie vredig in zijn huis zijn overleden tijdens de kerst.