Naar homepage
Artiest

Wham!

  1. Artiestenchevron right
  2. Wham!

Wham! was een Brits duo, bestaande uit George Michael en Andrew Ridgeley. Gedurende de jaren tachtig is Wham! een van de populairste popgroepen ter wereld. Tussen 1983 en 1986 scoort het tweetal negen top 10-noteringen in Nederland, waaronder de nummer 1-hit Wake Me Up Before You Go-Go.

Biografie

George Michael en Andrew Ridgeley kennen elkaar van school. In 1979 formeren ze de band The Executive. Twee jaar later gaat de groep uit elkaar en besluiten Ridgeley en Michael als duo verder te gaan. De groep zal uiteindelijk Wham! gaan heten. De twee krijgen in 1982 een contract bij het net gestarte platenlabel Inner Vision. De eerste single is Wham Rap! in 1982, een van de eerste Britse rapnummers. De single heeft aanvankelijk geen succes, maar wordt in 1983 opnieuw uitgebracht in een remix, nadat de single Young Guns (Go For it!) voor de grote doorbraak zorgt. Beiden nummers bereiken in Nederland de top 10. Later in 1983 heeft Wham! nog hits met Bad Boys en Club Tropicana. Ze zijn allen te vinden op het debuutalbum Fantastic, dat de achtste plek in de albumlijst aantikt.

Careless Whisper

Wham! heeft in 1984 een fikse zomerhit te pakken met Wake Me Up Before You Go-Go, dat in augustus een weekje op de eerste plek van de hitlijsten doorbrengt. In het najaar van 1984 brengt George Michael de solosingle Careless Whisper uit, die maar liefst zeven weken op nummer 1 staat. In de VS wordt het liedje wel als Wham!-single aangeprezen. Terwijl de zwoele ballad van George Michael nog in de top 10 staat, verschijnt de volgende single met zijn maatje Andrew Ridgeley al: Freedom. Deze piekt op nummer 3. De drie hitsingles uit 1984 zijn in november van dat jaar terug te vinden op het tweede album Make It Big. De elpee staat in totaal vijf weken op nummer 1 in de Nederlandse albumlijst.

Last Christmas

Een maand nadat Make it Big verschijnt, wordt het nummer Everything She Wants op single uitgebracht, als dubbele A-kant met het niet eerder verschenen kerstnummer Last Christmas. De single staat rond de jaarwisseling wekenlang op de tweede plek, achter Do They Know It’s Christmas? van Band Aid, waarop George Michael ook te horen is. Last Christmas keert in de decennia daarna nog tientallen keren terug in de charts, al dan niet verbonden aan Everything She Wants. Voor het eerst in 1988, wanneer de single voor het eerst op cd verschijnt. In 1997 is een heruitgave van de cd-single opnieuw een hit en in december 2006 keert Last Christmas na meer dan twintig jaar terug in de top 10. In 2019, 2020 en 2021 bereikt de kersthit de tweede plek in de charts.

Eerste westerse popgroep in China

Gedurende het kalenderjaar 1985 is Wham! vooral buiten Europa actief. Het duo geeft in april als eerste westerse popgroep een concert in China. De eerste show is op 7 april in Peking. De tweede volgt een paar dagen daarna in Kanton. Beelden van het bezoek aan China zijn te zien in de videoclip van Freedom. Helemaal aan het eind van het jaar verschijnt er weer een single in Nederland: de top 3-hit I’m Your Man. Wham! is op het hoogtepunt van zijn roem wanneer het duo in 1986 aankondigt te stoppen. Het duo geeft op 28 juni een afscheidsconcert. Op dat moment staat de single The Edge Of Heaven op nummer 1 in Nederland. Het album The Final bereikt eveneens de eerste plek. Zowel Andrew Ridgeley als George Michael gaan daarna solo. Ze blijven goed bevriend, maar tot een reünie van Wham! komt het nooit. George Michael overlijdt op Eerste Kerstdag 2016.