NPO Radio 2 Top 2000

Uitsmijter bij Studio 54 is de inspiratie voor Le Freak van CHIC

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Uitsmijter bij Studio 54 is de inspiratie voor Le Freak van CHIC

In 1978 komt het disconummer Le Freak van de band CHIC uit. We blikken 45 jaar later terug op het verhaal van een mislukte avond die voor de inspiratie voor een gigantische hit zorgde.

Er zijn weinig artiesten die zo'n invloed op het discogenre hebben gehad als CHIC. Toch gebeurt het dat de twee grote mannen achter de formatie, gitarist Nile Rodgers en bassist Bernard Edwards, op oudejaarsavond 1977 geweigerd worden bij de bekendste discotheek ter wereld: Studio 54 in New York. Gelukkig maar, blijkt achteraf - want de heren weten hun frustratie om te zetten in een van de bekendste nummers uit hun carrière.

Le Freak

Rodgers en Edwards zijn onderweg naar de wereldberoemde discotheek op uitnodiging van Grace Jones, die eraan denkt om haar muziek te laten produceren door het duo. Maar wanneer de CHIC-leden bij Studio 54 aankomen, blijken hun namen niet op de gastenlijst te staan. Nadat de uitsmijter Rodgers en Edwards verzoekt het pand te verlaten, druipen de muzikanten af. Diezelfde avond schrijven ze Le Freak.

In de oorspronkelijke versie is de tekst van het refrein "Fuck off", de woorden van de uitsmijter van Studio 54 terwijl hij de deur dichtsmeet in de gezichten van Rodgers en Edwards. Maar wanneer het tijd is om het nummer op te nemen, geeft Edwards aan dat het onmogelijk wordt om een nummer met Fuck Off als titel op de radio te krijgen. In de volgende versie zingen ze "Freak off", maar ze besluiten al snel dat dat niet bepaald cool klinkt. Uiteindelijk komen ze bij "Freak out" terecht. In de songtekst zit ook een aantal keer een verwijzing naar Studio 54.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

“Now we freak, oh what a joy. Just come on down, to the 54. And find a spot out on the floor”

CHIC

Van een samenwerking met Grace Jones kwam uiteindelijk niks meer terecht, maar Le Freak leverde voor Chic wel een enorme hit op. Het nummer stond maar liefst zes weken op nummer één in Amerika. De distributie van de single werd op een bepaald moment zelfs stilgezet om de verkoop van de lp te stimuleren. Desondanks was Le Freak de best verkochte single ooit voor platenlabel Atlantic, met meer dan dertien miljoen stuks wereldwijd.

Aan de Britse straatkrant Big Issue vertelde Rodgers dat hij wist dat Le Freak een monsterhit zou worden. En dat terwijl de gitarist het gevoel had dat hij in eerste instantie werd tegengewerkt door de platenfirma, na de eerste luistersessie. “Toen het nummer na zeven en een halve minuut eindigde verliet iedereen de vergaderruimte behalve ikzelf, Bernard en onze advocaat. Iedereen probeerde een manier te vinden om ons te vertellen hoe slecht ze het nummer vonden, ze vroegen ons of we niet iets beters op het album hadden staan”, vertelt de gitarist.

Pinkpop

In juni 2022 speelde Nile Rodgers & CHIC Le Freak op het podium van Pinkpop. De inmiddels 70-jarige muzikant wist het publiek goed in beweging te krijgen.

Bekijk hieronder het fragment vanaf minuut 11:35 om de live versie op Pinkpop 2022 te zien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

CHIC in de NPO Radio 2 Top 2000

Le Freak is de enige notering voor CHIC in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2022 staat het nummer op plek 1803 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie